W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Okres grzewczy

Okres jesienno-zimowy to czas ,w którym rozpoczynamy dogrzewać pomieszczenia mieszkalne. Nie zawsze dogrzewanie pomieszczeń jest bezpieczne pod względem pożarowym a to z kolei prowadzi do szeregu tragedii i nieszczęść ludzkich.

Okres grzewczy

Ogrzewanie pomieszczeń odbywa się za pomocą urządzeń na paliwo stałe, elektryczne i gazowe. Przestrzeganie rygorów technologicznych, instrukcji obsługi urządzeń oraz przepisów przeciwpożarowych powoduje, że ogrzewanie pomieszczeń jest bezpieczne i nie przynosi za sobą zagrożeń.
Urządzenia grzejne zasilane paliwem stałym.

  • do rozpalenia ognia zabrania się używać cieczy łatwo zapalnych np. benzyny, rozpuszczalników itp.,

  • przy ogrzewaniu piecami, podłoga pod paleniskiem wykonana z materiałów palnych powinna być zabezpieczona blachą,

  • należy wyeliminować wszelkie nieszczelności komina i połączeń czopucha z przewodem, nieszczelne lub niesprawne drzwiczki przy palenisku lub popielniku,

  • należy sprawdzić, czy palne elementy konstrukcji budynku nie przechodzą przez czynny przewód kominowy,

  • w odległości do 0,50 m od drzwiczek wycierowych i kontrolnych nie należy składować palnych materiałów,

  • czynności kominiarskie należy powierzyć wyłącznie osobą upoważnionym, które posiadają odpowiednie kwalifikacje.

Urządzenia grzejne zasilane gazem.

  • montaż pieca gazowego musi być wykonana przez specjalistę posiadającego odpowiednie kwalifikacje i upoważnienia służb gazowniczych,

  • urządzenia gazowe do ogrzewania promiennikowego i oświetlenia stosować można tylko w pomieszczeniach posiadających dobrą wentylację,

  • spalanie gazu w promiennikach i urządzeniach oświetleniowych powoduje spadek zawartości tlenu w powietrzu, co z kolei może spowodować pojawienie się tlenku węgla groźnego dla życia lub zdrowia ludzi,

  • promienniki należy ostrożnie stosować w sypialniach i pamiętać o wyłączeniu ich na noc,

  • czyszczenie i konserwację wnętrza pieca gazowego i kuchni gazowej należy powierzyć konserwantowi-serwisantowi.

Urządzenia grzejne zasilane prądem elektrycznym.

  • urządzenia grzewcze zasilane prądem elektrycznym należy użytkować zgodnie instrukcją producenta,

  • bez dozoru nie należy pozostawiać włączonych grzejnych odbiorników elektrycznych,

  • urządzenia grzejne należy ustawiać na niepalnym podłożu o ile odrębne przepisy nie stanowią inaczej,

  • osobą nie posiadającym odpowiednich kwalifikacji nie wolno dokonywać samodzielnie jakichkolwiek przeróbek.

W obiektach, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, ciekłego lub gazowego, należy usuwać zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych:

  1. od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych, co najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej,

  2. od palenisk opalanych paliwem stałym nie wymienionych w pkt 1, co najmniej cztery razy w roku,

  3. od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym nie wymienionych w pkt 1, co najmniej dwa razy w roku.

W obiektach, o których mowa w ust.1, usuwa się zanieczyszczenia z przewodów wentylacyjnych co najmniej raz w roku, jeżeli większa częstotliwość nie wynika z warunków użytkowych.

Materiały

katalog podmiotów pomocnych podczas okresu grzewczego
Zał​_1​_-​_katalog​_podmiotów​_pomocnych​_podczas​_okresu​_grzewczego.docx 0.02MB
{"register":{"columns":[]}}