BEZPIECZEŃSTWO PRACY W GOSPODARSTWIE SADOWNICZYM – IDENTYFIKACJA ZAGROŻEŃ WYPADKOWYCH
Sadownictwo jest jednym z wielu działów produkcji rolniczej, obejmuje uprawę roślin trwałych - wieloletnich drzew i krzewów, jak również bylin i krzewinek uprawianych w sadach i na plantacjach.
W produkcji sadowniczej w Polsce przoduje region grójecko-warecki na Mazowszu oraz sandomierski w województwie świętokrzyskim. Produkcja sadownicza prowadzona jest również w województwach lubelskim, łódzkim, wielkopolskim i lubuskim.
W 2017 r. Główny Urząd Statystyczny przeprowadził w Polsce kolejne reprezentacyjne badanie sadów, którego celem było uzyskanie szczegółowych danych dotyczących uprawy jabłoni, grusz, brzoskwiń, nektaryn i moreli w sadach. Z roku na rok następuje coraz większa koncentracja i specjalizacja produkcji sadowniczej, zwiększa się potencjał produkcyjny sadów, zwłaszcza jabłoniowych. Wśród osób kierujących produkcją sadowniczą przeważały osoby w wieku średnim, tj. między 30 a 59 rokiem życia (74,4%), a ok. 22,5% posiadało wykształcenie ogrodnicze, z czego blisko jedna trzecia legitymowała się średnim wykształceniem ogrodniczym. Z danych tych wynika, że większość rolników prowadzących sady posiada wymagane specjalistyczne wykształcenie oraz wieloletnie doświadczenie. W produkcji sadowniczej występuje zjawisko sezonowości produkcji – najwięcej rąk do pracy jest potrzebnych w czasie zbiorów owoców w okresie jesiennym. Praca w tym czasie polega na zrywaniu owoców, ocenie ich jakości, przenoszeniu owoców w specjalnych pojemnikach (fruitbox), oraz pakowaniu/układaniu w skrzynkach i skrzyniopaletach. Poza okresem zbioru owoców, osoby zajmujące się produkcją sadowniczą oraz zatrudnieni przez nich pracownicy, wykonują prace związane z cięciem, sadzeniem i wiązaniem drzewek oraz przeprowadzają zabiegi agrotechniczne z wykorzystaniem chemicznych środków ochrony roślin (pestycydów).
Najczęściej odnotowywane wypadki podczas pracy w gospodarstwie sadowniczym
Podczas pracy w gospodarstwach sadowniczych najczęściej dochodzi do zdarzeń wypadkowych z grupy „upadek osób”. Dotyczy to głównie upadków na tym samym poziomie, spowodowanych potknięciem o nierówności lub poślizgiem na mokrej/śliskiej powierzchni oraz stosowaniem nieodpowiedniego obuwia. Liczne są również upadki z wysokości. Wynika to z faktu, iż podczas pracy w sadzie powszechnie stosuje się różnego rodzaju narzędzia i urządzenia do pracy na wysokości, począwszy od podestów tzw. sanek, poprzez różnego rodzaju drabiny/stojaki, na platformach samojezdnych kończąc. Nagła utrata równowagi, a w konsekwencji upadek z wysokości niejednokrotnie kończy się ciężkim urazem ciała czy też śmiercią poszkodowanego.
Kolejną grupą zdarzeń wypadkowych są „pochwycenia, uderzenia przez ruchome części maszyn i urządzeń”. Stosowanie podczas prac sadowniczych maszyn roboczych z elementami wirującymi, napędzanymi przez wałek odbioru mocy (WOM), czy też silniki hydrauliczne, stwarza niebezpieczeństwo urazu, tak dla operatora, jak też osób postronnych znajdujących się w bezpośrednim sąsiedztwie wykonywanych prac. Jeżeli do tego dodamy zły stan techniczny urządzeń, czy też brak, bądź niestosowanie wymaganych osłon WOM-u lub innych elementów wirujących maszyn, sytuacja w której może dojść do zdarzenia wypadkowego jest wysoce prawdopodobna.
Zagrożenia występują też podczas prac związanych z załadunkiem/wyładunkiem owoców na/ze środków transportu. „Uderzenia i przygniecenia przez materiały i przedmioty transportowane mechanicznie lub ręcznie” będące skutkiem najechania wózkiem ręcznym tzw. paleciakiem na stopy operatora wózka. Często też dochodzi do przygniecenia ludzi przez transportowane skrzyniopalety z owocami.
Zagrożenie „przejechanie, uderzenie, pochwycenie przez środek transportu w ruchu” dotyczy głównie transportu skrzyniopalet przy użyciu wózka widłowego na placu manewrowym/podwórku gospodarstwa sadowniczego. Występuje również w czasie wstawiania/ wystawiania skrzyniopalet z owocami do/z pomieszczeń magazynowych – przechowalni/chłodni. Wskutek tych zdarzeń dochodzi do ciężkich i śmiertelnych wypadków, szczególnie wśród osób postronnych znajdujących się w bezpośrednim sąsiedztwie wykonywanych prac, jak również wśród operatorów wózków widłowych. Ryzyko wystąpienia tych zagrożenia zachodzi również podczas prac w sadzie lub na plantacji podczas zbioru owoców. Zmiażdżenia kończyn dolnych (stóp), będące następstwem najechania wózkami do transportu skrzyniopalet z owocami, nie należą do rzadkości. Należy również zwrócić uwagę na możliwość wypadków komunikacyjnych w czasie zwożenia zebranych owoców z sadu/plantacji drogami publicznymi, czy też podczas ich dowozu do grup producenckich, rynków hurtowych czy detalicznych.
Zapobieganie wypadkom w gospodarstwach sadowniczych
Zagrożenie wypadkowe | Sposoby eliminacji/ograniczenia zagrożenia wypadkowego |
---|---|
Przewracający się traktor/wózek widłowy lub inne maszyny rolnicze na pochyłym terenie – możliwość urazów głowy, klatki piersiowej i miednicy. | Zachować szczególną ostrożność podczas przejazdów ciągnikiem lub innymi maszynami roboczymi po pochyłościach/nierównościach terenu, szczególnie w trakcie transportu ładunków. Stosować ramy ochronne i kabiny chroniące operatora przed zmiażdżeniem w przypadku wywrotu. W razie wywrócenia się ciągnika/wózka widłowego należy mocno trzymać się kierownicy i nie wolno wyskakiwać z kabiny. |
Śliskie i nierówne podłoże (błoto, mokra ziemia, trawa) – możliwość urazów w wyniku poślizgnięcia i upadku. | Należy stosować obuwie ochronne ze spodami przeciwpoślizgowymi, usztywniające staw skokowy. W przypadku oblodzenia powierzchni stosować materiały zwiększające szorstkość powierzchni np. piach z chlorkiem wapnia, drobny żwir. |
Praca na wysokości (drabinach, stojakach, platformach sadowniczych) – możliwość urazów w wyniku upadku z wysokości. | Należy sprawdzić drabinę przed wejściem na nią. Nigdy nie należy wchodzić na niestabilnie ustawioną drabinę lub drabinę o śliskich szczeblach. Nie wychylać się poza barierkę ochronną platformy samojezdnej. |
Obracające się części maszyn ogrodniczych – możliwość ciężkich urazów w wyniku wciągnięcia (pochwycenia) ubrania. | W celu zapobieżenia pochwyceniu przez obracające się części maszyn należy stosować osłony i inne zabezpieczenia zalecane przez producenta. Nie należy nosić zbyt luźnego ubrania (luźne rękawy, dół koszuli, spodnie itd.). Głowa powinna być zabezpieczona odpowiednim nakryciem (czapką lub chustką). |
Ostre narzędzia ogrodnicze, kamienie, kawałki drewna podczas pracy z mechanicznym sprzętem ogrodniczym – możliwość urazów twarzy, oczu. | Należy stosować środki ochrony głowy, twarzy i oczu takie jak: kask ochronny, przyłbice i okulary (gogle) ochronne. |
Kolczaste/kłujące rośliny – możliwość urazów w wyniku zadrapania i ukłucia. | Należy stosować okulary ochronne oraz właściwie dobrane rękawice ochronne, chroniące przed przekłuciem czy też zadrapaniami. Stosować odzież roboczą z długimi rękawami. |
Rozbryzgi toksycznych/żrących substancji – możliwość poparzeń skóry i/lub oczu podczas mieszania lub rozcieńczania środków ochrony roślin. | Należy stosować środki ochrony oczu oraz odzież ochronną. Unikać podnoszenia środków ochrony roślin powyżej poziomu obręczy barkowej przy wlewaniu/wsypywaniu środka do opryskiwacza. |
Pary lub aerozole środków ochrony roślin i innych toksycznych substancji chemicznych – możliwość ostrych zatruć podczas przygotowania cieczy roboczej i wykonywania zabiegów ochronnych w sadzie lub na plantacji. | Należy stosować środki ochrony oczu, dróg oddechowych, oraz odzież ochronną. |
Prąd elektryczny – możliwość porażenia w przypadku wadliwie działającego sprzętu elektrycznego. | Należy zachować szczególną ostrożność podczas stosowania ręcznych urządzeń elektrycznych. Przed rozpoczęciem pracy sprawdzić stan techniczny urządzeń elektrycznych. Okresowe przeglądy urządzeń i naprawę uszkodzeń zlecać uprawnionemu warsztatowi. |
Niskie stężenie tlenu – możliwość zatrucia/uduszenia podczas pracy w komorach chłodniczych z Kontrolowaną Atmosferą (KA). | Należy przestrzegać wszystkich zalecanych środków ostrożności przy wchodzeniu do pomieszczeń chłodniczych. Oznakować drzwi komory KA tabliczką z napisem: „Pomieszczenie beztlenowe. Wejście grozi śmiercią”. Ważne jest również umieszczenie instrukcji bezpiecznego korzystania z chłodni, z którą należy zapoznać osoby mające do niej wstęp. Wyposażyć pomieszczenia sąsiadujące z komorą KA w sygnalizatory spadku poziomu tlenu poniżej 17%. |
Wypadki komunikacyjne – nieprawidłowo oznakowane i wolno poruszające się po drogach publicznych pojazdy rolnicze. |
Należy dbać o właściwy stan techniczny pojazdów, a także przestrzegać prawa o ruchu drogowym. W szczególności należy zadbać o właściwe zabezpieczenie ładunku oraz sprawne oświetlenie i oznakowanie pojazdów. |
Opracowano w Biurze Prewencji Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w oparciu o:
Bibliografia:
[1] Główny Urząd Statystyczny www.stat.gov.pl
[2] Państwowa Inspekcja Pracy www.pip.gov.pl
[3] Centralny Instytut Ochrony Pracy www.ciop.pl