II etap Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów” w Karolewie
10 września 2023 r. w Karolewie koło Kętrzyna odbył się II etap „Bitwy Regionów” - Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich z województwa warmińsko-mazurskiego.
Placówka Terenowa KRUS w Kętrzynie, wspólnie z Placówką Terenową KRUS w Giżycku zorganizowała stoisko informacyjne dla uczestników imprezy. Pracownicy KRUS udzielali informacji z zakresu prewencji wypadkowej, rehabilitacji oraz ubezpieczenia społecznego rolników i świadczeń. Odwiedzający stoisko otrzymali materiały popularyzujące bezpieczną pracę w gospodarstwie rolnym.
Uroczystość rozpoczęły przemówienia m.in. Janusza Cieszyńskiego - Ministra Cyfryzacji, Jerzego Małeckiego – Posła na Sejm RP, Henryka Żuchowskiego - Dyrektora OR KRUS w Olsztynie, Jacka Pawlika – Zastępcy Dyrektora OT KOWR w Olsztynie, Bogdana Moroz – Zastępcy Dyrektora OR ARiMR w Olsztynie. Na wydarzeniu obecni byli: Małgorzata Kopiczko – Senator RP, Marek Surmacz - Zastępca Prezesa KRUS, Janusz Mickiewicz – Dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie.
Do II etapu konkursu przystąpiło 12 Kół Gospodyń Wiejskich, które zwyciężyły podczas eliminacji powiatowych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.
Za najlepsze specjały w województwie warmińsko-mazurskim uznano potrawy przygotowane przez:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Jesionowianki za Sandacza okraszanego koperkiem, pod pierzynką z aksamitnej śmietanki
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Piotrowicach za Wiejską Kaczkę z kaszą pęczak
i grzybami
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Juchnajciach za Dziczyznę po mazursku.