W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

II etap Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów” w Karolewie

10 września 2023 r. w Karolewie koło Kętrzyna odbył się II etap „Bitwy Regionów” - Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich z województwa warmińsko-mazurskiego.

grupa siedzących na krzesłach osób

Placówka Terenowa KRUS w Kętrzynie, wspólnie z Placówką Terenową KRUS w Giżycku zorganizowała stoisko informacyjne dla uczestników imprezy. Pracownicy KRUS udzielali informacji z zakresu prewencji wypadkowej, rehabilitacji oraz ubezpieczenia społecznego rolników i świadczeń. Odwiedzający stoisko otrzymali materiały popularyzujące bezpieczną pracę w gospodarstwie rolnym.

Uroczystość rozpoczęły przemówienia m.in.  Janusza Cieszyńskiego - Ministra Cyfryzacji,  Jerzego Małeckiego – Posła na Sejm RP,  Henryka Żuchowskiego - Dyrektora OR KRUS w Olsztynie, Jacka Pawlika – Zastępcy Dyrektora OT KOWR w Olsztynie, Bogdana Moroz – Zastępcy Dyrektora OR ARiMR w Olsztynie. Na wydarzeniu obecni byli: Małgorzata Kopiczko – Senator RP, Marek Surmacz - Zastępca Prezesa KRUS,  Janusz Mickiewicz – Dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie.

Do II etapu konkursu przystąpiło 12 Kół Gospodyń Wiejskich, które zwyciężyły podczas eliminacji powiatowych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.

Za najlepsze specjały w województwie warmińsko-mazurskim uznano potrawy przygotowane przez:

I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Jesionowianki za Sandacza okraszanego koperkiem, pod pierzynką z aksamitnej  śmietanki

II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Piotrowicach za Wiejską Kaczkę z kaszą pęczak
i grzybami

III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Juchnajciach za Dziczyznę po mazursku.

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}