Konkurs „Kulinarne dziedzictwo w potrawach wigilijnych” w gminie Będzino
14 grudnia 2024 roku Urząd Gminy w Będzinie oraz Gminny Ośrodek Kultury w Będzinie, już po raz piętnasty zorganizował konkurs „Kulinarne dziedzictwo w potrawach wigilijnych”. Jak co roku miłośnicy świątecznych potraw przybyli licznie do sali GOK w Będzinie, by wziąć udział w degustacji konkursowych potraw.
Wszystkich przybyłych oraz uczestników ukonkursu uroczyście powitała Wójt Gminy Będzino Sylwia Halama. Wśród zaproszonych gości nie zabrakło przedstawiciela Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Dyrektora Oddziału Regionalnego KRUS w Koszalinie Grzegorza Hejno.
Konkurs obok integracji społeczności lokalnej, promował także dziedzictwo kulinarne regionu i umożliwił mieszkańcom gminy oraz zaproszonym gościom dzielenie się swoją pasją do gotowania.
Komisja Konkursowa, której członkiem był Dyrektor Oddziału Regionalnego KRUS Grzegorz Hejno, stanęła przed nie lada wyzwaniem oceny zaprezentowanych potraw. O miano najlepszej, a przede wszystkim najsmaczniejszej potrawy konkurowało 71 wigilijnych specjałów, w trzech kategoriach: wypiek cukierniczy, pierogi wigilijne, potrawa rybna.
Oprócz degustacji, goście mieli także okazję podziwiać występy ludowych zespołów „Kwiaty Polskie”, „Popowianie”, „Zalesie” oraz Kapeli Swaty, która towarzyszyła przybyłym podczas całego wydarzenia.
Na zakończenie spotkania, wszystkim uczestnikom wręczono pamiątkowe upominki, co stanowiło miły akcent podsumowujący niezapomnianą atmosferę świątecznych smaków i wspólnego świętowania.