KRUS na Bitwie Regionów w Rudnie
W dniu 30 lipca 2023 r. na boisku w Rudnie w gminie Rudziniec odbył się powiatowy etap Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich Bitwa Regionów połączony z Piknikiem z Produktem Polskim.
W tym roku w powiecie gliwickim i tarnogórskim wydarzenie to połączone byłoz przeglądem lokalnej kultury. Współorganizatorami konkursu byli: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Częstochowie reprezentowany przez dyrektora Konrada Jarzyńskiego i zastępcę dyrektora Teresę Palę przy współpracy Śląskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Częstochowie reprezentowanego przez Andrzeja Frejno. Wśród zaproszonych gości byli obecni m.in.: Posłanka do Parlamentu Europejskiego Izabela Kloc, Posłanka Barbara Dziuk, Poseł Piotr Pyzik, Wojewoda Śląski Jarosław Wieczorek. Powiat Gliwicki w imieniu Starosty reprezentował radny Rady Powiatu Gliwickiego Józef Kruczek, a Powiat Tarnogórski radny Janusz Czapla. Wszystkich przybyłych gości wydarzenia powitał gospodarz gminy Rudziniec – Krzysztof Obrzut. Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego reprezentował Piotr Dobosz Dyrektor Oddziału Regionalnego w Częstochowie.
Placówka Terenowa KRUS w Gliwicach zorganizowała stoisko promocyjno-informacyjne, na którym pracownicy udzielali informacji na temat ubezpieczeń społecznych rolników, wypłacanych świadczeń i zasad kierowania na rehabilitację leczniczą, ale przede wszystkim bezpiecznej pracy w rolnictwie oraz bezpieczeństwa dzieci w gospodarstwie rolnym. Na stoisku dostępne były broszury i materiały prewencyjne.
W konkursie kulinarnym brały udział 22 Koła Gospodyń Wiejskich prezentując swoje popisowe potrawy przygotowane z rodzimych produktów, promując tym samym region, jego bogactwo i różnorodność tradycji kulinarnych. Komisje oceniały walory smakowe potraw, sposób wykonania i zaprezentowania potrawy oraz estetykę i regionalne elementy dekoracyjne. Dwie trzyosobowe komisje konkursowe miały przyjemność degustować przygotowane potrawy konkursowe. Na stołach królowały żeberka z ciaperkapustą, maczanka śląska w cieście, schab sztygara, rolada śląska z kluskami, szałot z karminadlami, pieczona kaczka, krupnik, żurek itp. Wśród różnorodności prezentowanych potraw komisje wyłoniły trzy najlepsze potrawy, które zostały uhonorowane nagrodami. Koło Gospodyń Wiejskich, które otrzymało I nagrodę zakwalifikowało się również do półfinału wojewódzkiego Bitwy Regionów.
I miejsce zajęła potrawa „Czorne złoto-krupa w cieście” przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich Katarzynki z Karchowic. II miejsce zajęła potrawa „Kaczka z żurawiną” przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Poniszowic. Natomiast III miejsce zajęły „Duszone żeberka z ciapkapustą” przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kozłowa.