Otyłość - współczesny problem, również wśród rolników
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) nadwaga i otyłość są to stany, w przebiegu których w organizmie magazynowany jest nadmiar tkanki tłuszczowej, co przekłada się na zwiększoną masę ciała.
Nadwaga jest pierwszym skutkiem nadmiernego odkładania się nadwyżki energii w postaci tłuszczu w organizmie, gdzie przy braku działań korygujących w żywieniu i zakresie aktywności fizycznej prowadzi do otyłości. Wskaźnikiem używanym do diagnozowania nadwagi i otyłości u ludzi jest BMI, który określa stosunek masy ciała do wzrostu. Jeśli BMI wynosi 25 i więcej, to stwierdzamy nadwagę, a powyżej 30 to otyłość. Warto również pamiętać, że BMI nie jest najlepszym wskaźnikiem i nie może być zastosowany u osób uprawiających sporty siłowe, tj. mających dużą ilością tkanki mięśniowej, osób z obrzękami i kobiet w ciąży.
Częstość występowania otyłości wzrasta na całym świecie. Badania przeprowadzone w 2019 wykazują, iż obecnie ponad 1,9 miliarda ludzi po 18 roku życia ma nadmierną masę ciała (średnio 39% populacji), z czego aż 650 mln stanowią osoby otyłe (13% populacji). Również w Polsce skala problemu nadwagi i otyłości jest bardzo duża: 3 na 5 dorosłych Polaków ma nadwagę, a co czwarty jest otyły.
Niepokojące jest to, że ogromną dynamikę wzrostu zaburzeń odżywiania obserwuje się również wśród najmłodszych członków naszego społeczeństwa – dzieci i młodzieży (18% dzieci w wieku 5-19 lat ma nadwagę, a 7% jest otyłych). Polskie dzieci należą do najszybciej tyjących w Europie. Co piąty polski uczeń zmaga się z nadwagą lub otyłością, co trzeci ośmiolatek i co dziesiąte dziecko w wieku 1-3 lat ma nadmierną masę ciała. Dzieci mają zbyt mało ruchu. Zmiana stylu życia, korzystanie ze środków transportu, ograniczenie zabaw na świeżym powietrzu, rezygnowanie z lekcji wychowania fizycznego i brak uprawiania sportu przyczyniają się do obniżenia ilości wysiłku fizycznego niezbędnego dla zachowania zdrowia. Tylko co trzecie dziecko wykazuje wystarczającą, odpowiednią do wieku aktywność fizyczną. Coraz częściej i coraz więcej dzieci czas wolny spędza przy komputerach, telewizorach i telefonach, praktycznie bez ruchu.
Typowe przyczyny otyłości obejmują:
- nieprawidłowe nawyki żywieniowe - sięganie po smakowitą, wysokokaloryczną żywność, typu fast-food oraz picie słodzonych napojów, co w konsekwencji wpływa na spożywanie dziennie zbyt dużej liczby kalorii w stosunku do zapotrzebowania kalorycznego,
- zbyt mała ilość aktywności fizycznej - spędzanie czasu wolnego przed komputerem, i telewizorem zamiast ruchu, korzystanie z komunikacji miejskiej i auta, wybieranie windy a nie schodów, itp.,
- przewlekły stres – rozładowywanie stresu polegające na zajadaniu smakowitych, wysokokalorycznych produktów, które mogą powodować zaburzenie trawienia;
- predyspozycje genetyczne - tendencje do nadmiernej masy ciała mogą wynikać z predyspozycji genetycznych,
- zaburzenia emocjonalne, które mogą prowadzić do objadania się,
- zaburzenia hormonalne działają najczęściej na dwóch płaszczyznach: zmniejszają podstawową przemianę materii lub zwiększają apetyt,
- zażywane leki - niektóre leki np. sterydy czy leki działające na ośrodkowy układ nerwowy mogą zwiększać apetyt.
Dodatkowe kilogramy to nie tylko efekt estetyczny, ale realne zagrożenie zdrowotne. Otyłość zwiększa ryzyko chorób i problemów zdrowotnych takich jak:
- choroby serca, zawał i udar,
- wysokie ciśnienie krwi,
- cukrzyca typu 2,
- miażdżyca,
- problemy ze stawami spowodowane przeciążeniami,
- problemy z oddychaniem, w tym bezdech senny,
- kamica żółciowa,
- depresja.
Otyłość wśród rolników może być wynikiem złej diety i małej aktywności ruchowej. Ciężka praca fizyczna w wielu przypadkach jest zastępowana przez zautomatyzowane wyposażenie gospodarstw i coraz nowocześniejszy sprzęt rolniczy. I choć mechanizacja pracy w gospodarstwie rolnym przynosi oczywiste korzyści pod względem wydajności i poprawy bezpieczeństwa, to bez wątpienia wpływa na zwiększenie ryzyka nadwagi i otyłości.
Łatwość i szybkość dostępu do gotowego i przetworzonego pożywienia sprawiły, że wielu rolników zrezygnowało z upraw roślin i hodowli zwierząt na własne potrzeby. Zdrowe posiłki ustąpiły miejsca jedzeniu bogatemu w tłuszcz, sól i cukier. Na obszarach wiejskich często brakuje również infrastruktury zachęcającej do aktywności fizycznej, a także placówek zdrowotnych, gdzie można by uzyskać profesjonalną pomoc. Barierę stanowi również odległość, którą trzeba pokonać aby uzyskać do nich dostęp. Rzadko też w zakładach opieki zdrowotnej na terenach wiejskich pracują dietetycy bądź specjaliści w zakresie kontroli masy ciała.
Kliknij na obrazek, żeby zobaczyć powiększenie
Źródło: http://www.izz.waw.pl/zasady-prawidowego-ywienia
Rolniku, aby zapobiegać otyłości zastosuj się do podstawowych zasad:
- Aktywność fizyczna to podstawa - bez niej nie ma zdrowego stylu życia. Ma sprawiać nam przyjemność, to może być spacer, rower, itp. Bądź aktywny minimum 2 razy w tygodniu.
- Odżywiaj się regularnie - co 2,5 -3,5 godziny. Regularne spożywanie posiłków zapewnia stały dopływ glukozy do organizmu i zabezpiecza nas przed nagłym i nieprzyjemnym uczuciem głodu, nad którym trudno zapanować. Już teraz zastanów się jak wygląda Twój dzień i ustal godziny posiłków. Najważniejsza zasada: do godziny po przebudzeniu zjedz śniadanie, następne posiłki co 2,5-3,5 h, a ostatni posiłek na 2,5-3 h przed snem!
- Dbaj o różnorodność posiłków - im bardziej różnorodna będzie dieta, tym więcej substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych zostanie dostarczonych do organizmu.
- Warzywa powinny być podstawą diety. Są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, zawierają duże ilości błonnika, witamin i składników mineralnych.
- Spożywaj produkty zbożowe: pieczywo graham, razowe, pełnoziarniste, makarony razowe, kasze, brązowy ryż. Produkty te zawierają węglowodany złożone, które długo się rozkładają, przez co dłużej masz poczucie sytości.
- Pij wodę! Picie odpowiedniej ilości wody sprzyja utracie wagi. Dzięki temu pobudzamy metabolizm, organizm zaczyna więc działać szybciej i sprawniej. Woda jest niezbędna do prawidłowej pracy mózgu i innych narządów. Pomaga oczyszczać nerki, a zawarty w niej sód usprawnia pracę serca. Wypijaj ok. 2 litrów wody dziennie.
- Pij mleko! Jeżeli nie masz alergii lub nietolerancji na mleko, pamiętaj o dwóch porcjach mleka dziennie lub jego przetworów i wybieraj produkty półtłuste.
- Wybieraj chude gatunki mięs: kurczaka, indyka, chudą wołowinę lub cielęcinę. Ważna jest również metoda ich przyrządzenia. Nie smaż i nie panieruj. W obróbce termicznej mięsa stosuj: pieczenie w folii, rękawie, naczyniu żaroodpornym, duszenie, podsmażanie na niewielkiej ilości oliwy bez panierki – w samych ziołach, gotowanie na parze, w wodzie, grillowanie w piekarniku. Po jajka sięgaj parę razy w tygodniu.
- Jedz ryby! Szczególnie polecane są te chude: dorsz, flądra, morszczuk, mintaj oraz bardziej tłuste, jak: łosoś, halibut, tuńczyk czy śledź. Tłuste ryby dostarczają ważnych witamin A i D oraz kwasów omega-3, które sprzyjają wzmocnieniu odporności i łagodzą procesy zapalne. Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, tj. nadciśnienia, miażdżycy, chorób układu krążenia.
Pamiętaj! Niewłaściwy sposób odżywiania może spowodować ograniczenie możliwości przyswajania wiedzy, a także przewlekłe zmęczenie prowadzące do osłabienia koncentracji, co może mieć wpływ na Twoje bezpieczeństwo podczas pracy w gospodarstwie rolnym!