W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Podsumowanie I etapu Bitwy Regionów w powiatach województwa zachodniopomorskiego

Województwo zachodniopomorskie zakończyło I etap zmagań w ramach VIII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów”.

Zielony namiot Oddziału regionalnego KRUS w Koszalinie. Przy stoisku za pulpitem trzy kobiety pracownice OR w Koszalinie, obok ulotki i białe balony, po bokach baner Agro - Ubezpieczenia po lewej i Vision Zero KRUS - po prawej.

Pikniki, w ramach których przeprowadzane były potyczki, odbywały się na naszym terenie w terminie od 21 maja do 15 lipca 2023 r. Łącznie odbyło się 13 bitew, a udział w nich wzięło 94 Koła.

Wszystkie zorganizowane Pikniki cieszyły się sporym zainteresowaniem. Odwiedzający mogli zapoznać się z bogatym asortymentem stoisk przygotowanych przez członków Kół Gospodyń Wiejskich. Była okazja do spróbowania i zakupienia pysznych produktów regionalnych oraz potraw przyrządzonych z rodzimych produktów. Można było również podziwiać wyroby rękodzielnicze. Każdemu Piknikowi towarzyszyła Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego reprezentowana przez Oddział Regionalny w Koszalinie, który wystawiał swoje stoisko informacyjno-prewencyjne, udzielając informacji z zakresu ubezpieczeń społecznych, świadczeń, możliwości skorzystania z rehabilitacji leczniczej w ramach KRUS oraz zasad bezpiecznej pracy w gospodarstwie rolnym. Wszyscy chętni, którzy odwiedzili stoisko KRUS otrzymywali  broszury i ulotki popularyzujące stosowanie zasad bhp w pracy na roli. Nie zabrakło również małego słodkiego poczęstunku.

Stoisko informacyjno-prewencyjne KRUS OR w Koszalinie podczas Pikniku w Tymieniu

Podczas wszystkich bitew, członkowie Kół Gospodyń Wiejskich, które brały udział w potyczkach, jak zwykle stanęli na wysokości zadania. Przygotowane z dbałością o każdy szczegół stoiska oraz talerze były pięknym przykładem bogatej kultury wiejskiej. Wspaniałe, tradycyjne dania, pełne smaku, aromatu i oparte na historii regionu były znakomite, ale przede wszystkim przygotowane z pasją i z sercem. Zaznaczmy, że większość produktów, które zostały wykorzystane do przyrządzenia dań konkursowych pochodziła z przydomowych ogródków owocowo-warzywnych.
Pierwsze dwie bitwy miały miejsce dnia 21 maja 2023 r. na dwóch skrajnych rejonach zachodniopomorskiego. W Maszewie rywalizowały 3 powiaty: goleniowski, gryfiński i policki 
a w Sławnie do kulinarnego starcia stawiły się Koła z powiatu sławieńskiego. W Maszewie, które przywitało uczestników Pikniku słońcem, muzyką, świetną atmosferą i wspaniałymi smakami, do konkursu przystąpiło 9 KGW. Komisja Konkursowa ogłosiła 3 laureatów:

I miejsce – KGW Kąty „SŁOWIANKI” – Żeberka w osłodzie na kapuścianym spodzie.
II miejsce – KGW „RADZANIANKI” z Radzanka – Indyk w sosie z kurek z bukietem warzyw.
III miejsce – KGW „JURANDOWO” w Stodólsku – Sakiewki z Jurandowa.

 
Zwycięskie Koła podczas Bitwy Regionów w Maszewie. 
Podczas kolejnego pikniku w Sławnie, było równie słonecznie i czuć było lato. Bitwa Regionów odbyła się przy okazji 53 Festiwalu Orkiestr Dętych. Do rywalizacji przystąpiło 6 Kół z powiatu sławieńskiego. Panie przygotowały wspaniałe, regionalne, tradycyjne potrawy. Po długich i trudnych obradach komisja zdecydowała wyróżnić 3 Koła:

I miejsce – KGW w Boleszewie – Beksa w marynacie z aromatycznego czosnku niedźwiedziego oraz lokalnego miodu.
II miejsce – KGW w Rusinowie – „Małe” co nie co w miodzie.
III miejsce – KGW „AKSAMITKA” we Wszędzieniu – Otulone jabłuszko.
 
Komisja konkursowa podczas prezentacji potraw na pikniku w Sławnie.
W kolejny weekend maja, tj. 27 maja 2023 r. piknik zawitał do Szczecinka, gdzie Zespół Szkół nr 6 im. St. Staszica ugościł KGW z powiatu szczecineckiego na swoim terenie. Konkurs przebiegał 
w bardzo przyjacielskiej atmosferze, a praktycznie z każdego miejsca placu czuć było wyśmienite zapachy. Rywalizacja była naprawdę zacięta, bo w szranki stanęło 7 Kół, a podane dania przyprawiły członków komisji o zawrót głowy. Ostatecznie, po długiej naradzie komisja konkursowa wyłoniła 3 laureatów:

I miejsce – KGW „Mirabelka” z Juchowa – Kaczka nadziewana z szarymi kluskami, modrą kapustą i sosem z mirabelek.  
II miejsce – KGW „Sulikowianki” w Sulikowie – Jeleń lasem pachnący buszujący w gryce.
III miejsce – KGW „Lawendowy Zakątek” w Nowym Koprzywnie – Perliczka na misie z białych warzyw z sosem malinowym, z dodatkiem surówki z marchwi i chrzanu. 
      
Dania konkursowe przygotowane przez KGW z powiatu szczecineckiego
Na początku czerwca, na Bitwie Regionów spotkały się KGW z powiatu stargardzkiego w Starej Dąbrowie. Zorganizowany był tam Festyn Rodzinny, w trakcie którego odbył się Piknik 
z Produktem Polskim, a rywalizowało ze sobą 9 KGW z powiatu stargardzkiego. Wyniki bitwy kształtowały się następująco:
I miejsce – KGW w Chlebowie – Gołąbki zapiekane.
II miejsce – KGW w Starzycach – Kurczak po naszemu.
III miejsce – KGW w Gostyni – Pasztet z gęsi i królika z grzybami. 

     
Bitwa Regionów w Starej Dąbrowie

Końcówka czerwca była wyjątkowo intensywna pod względem rozegranych konkursów dla KGW. 24 czerwca słonecznie i piknikowo ugościł Koła Kamień Pomorski. W trakcie świętowania Dni Kamienia Pomorskiego odbyła się kolejna bitwa dla KGW z powiatu kamieńskiego. Stawiło się 8 ekip, które czarowały członków komisji niesamowitym smakiem, wyglądem i zapachem serwowanych dań. Najlepsze 3 dania według komisji to:
I miejsce – KGW „FREGATA” w Międzywodziu – Zupa rybna.
II miejsce – KGW z Trzebieszewa – Malinowy pierożek z Trzebieszewa.
III miejsce – KGW z Gostyni – Dorsz w cieście naleśnikowym pod pierzynką warzyw.
 
Tego samego dnia w Słowenkowie, regionalne potrawy stały się atrakcją podczas IV Spotkania Byłych Pracowników PGR. Impreza była bardzo radosna, a pyszne potrawy zaproponowane przez 7 KGW z powiatu świdwińskiego były świetnym dodatkiem. Komisja, po smakowitej debacie, wyróżniła 3 Koła:
I miejsce – KGW „Lekowianki” z Lekowa – Szczupak na królowej łez.
II miejsce – Dzika kaczka na chmurce.
III miejsce – Baba na leśnej polanie.

 
Piknik z Produktem Polskim w Słowenkowie

Dzień później, czyli 25 czerwca przenieśliśmy się do Białogardu, gdzie podczas znamiennie brzmiącej imprezy „Rozsmakowani w Powiecie Białogardzkim”, 6 KGW z powiatu białogardzkiego rozegrało swoją bitwę. To był piękny dzień pełen dobrej zabawy i różnorodnych potraw przygotowanych przez uczestników konkursu  obrazujących różnorodność tradycji kulinarnych naszego regionu. Komisja konkursowa stanęła przed ogromnym wyzwaniem, ponieważ dania prezentowały się fantastycznie, a jeszcze lepiej smakowały. Jednak trzeba było wybrać najlepsze i tak prezentują się wyniki:
I miejsce – KGW „POMORZANKI” w Podwilczu – Smaki Pomorza.
II miejsce – KGW „Kobiety z Pasją” z Tychowa – Dzikus z Tychowa w towarzystwie klusek z dodatkiem kapusty zasmażanej.
III miejsce – KGW „Gościnianki” z Gościna – Zawijana pyrka pod leśną kołderką.

 
Nagrodę dla jednego z Kół wręcza Z-ca Dyrektora ds. Ubezpieczeń KRUS OR w Koszalinie Halina Sztreja

8 bitwa rozegrała się 30 czerwca w Mirosławcu podczas Festiwalu Żubra. Piknik z Produktem Polskim świetnie wpasował się w tą imprezę. Do rywalizacji stanęło 7 Kół z powiatu wałeckiego 
i choszczeńskiego. Zwycięstwo odniosły następujące Koła:
I miejsce – KGW „Dlaczego nie?” w Strzalinach – Przysmak Krzysia.
II miejsce – KGW w Gostomi – Strucelki ziemniaczane z kapustą modrą.
III miejsce – KGW Smoleń – Polędwiczki wieprzowe duszone w grzybach leśnych do szagówek.
     
Prezentowanie potraw podczas Pikniku w Mirosławcu
Dnia 1 lipca znów rozegrały się dwie bitwy. Jedna miała miejsce w Siemczynie, podczas Dni Henrykowskich. Wydarzenie to promuje kulturę, sztukę, ochronę dóbr kultury i dziedzictwa narodowego na Pomorzu Zachodnim, a tym razem również konkurs kulinarny dla KGW. 
W przepięknym miejscu, w cudownych okolicznościach przyrody, serwowane regionalne potrawy podbiły podniebienia i serca publiczności. W zmaganiach wzięło udział 8 KGW z powiatu drawskiego. Pysznymi zgłoskami w serca komisji konkursowej wpisały się:
I miejsce –  KGW w Zakrzewie – Zraziki przełamane.
II miejsce – KGW „Siemczynianki” w Siemczynie – Chłopskie jadło.
III miejsce – KGW „Suliszewianki” w Suliszewie – Kołduny w rosole. 
 
Komisja konkursowa Bitwy w Siemczynie w oczekiwaniu na prezentację dań
Druga bitwa tego dnia rozegrała się w Bielicach. Podczas Festynu Rodzinnego do bitwy stanęli członkowie 6 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu pyrzyckiego. 3 najlepsze potrawy, zdaniem jurorów zaprezentowały:
I miejsce – KGW w Jesionowie – Piecuchy z nadzieniem z gęsiny z 3 sosami: żurawinowym,   grzybowym i czosnkowym. 
II miejsce – KGW „Się Kręci” w Lipianach – Zakręcona ryba z grzybami.
III miejsce – Żeberka w miodzie z pieczonymi ziemniakami.

 
Przywitanie członków KGW i odprawa przed konkursem w Bielicach

Tydzień później, 8 lipca również odbyły się dwa Pikniki. Pierwszy gościł w Łobzie. Podczas odbywających się Dni Łobza, panie i panowie z 7 KGW z powiatów gryfickiego i łobeskiego stanęli do rywalizacji o najpyszniejsze danie regionu. Komisja wyróżniła następujące Koła:
I miejsce – KGW w Górzycy – Barszcz wielkanocny na białej kiełbasie z jajem od górzyckich kur.
II miejsce – KGW w Wicimicach – Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami.
III miejsce KGW „RAZEM” Prusinowo-Niekładź – Rybna rozkosz po prusinowsku.
       
Zwycięskie KGW na pikniku w Łobzie

Drugi Piknik 8 lipca odbył się w Tymieniu podczas Powitania Lata. Było gorąco, chociaż z orzeźwiającym wiaterkiem, który rozprowadzał cudowne zapachy po całym placu. Stawiło się 
7 Kół z powiatu koszalińskiego. Komisja konkursowa miała ogromne wyzwanie, ponieważ potrawy prezentowały się fantastycznie, a jeszcze lepiej smakowały. Jednak trzeba było wybrać te najlepsze i oto one:
I miejsce – KGW „Ach te Baby” w Kłaninie – Ryba w ogniu z kwaśnikiem.
II miejsce – KGW „Łazo-Wianki” w Łazach – Modre łazanki z pstrągiem w parze.
III miejsce – KGW z Niekłonic – Wodne trio. 
      
Bitwa Regionów w Tymieniu
Ostatnia, 13 Bitwa Regionów dla województwa zachodniopomorskiego odbyła się 15 lipca 2023 r. w Gościnie podczas wydarzenia „Gościna w Gościnie”. Udział w starciu wzięło 7 Kół z powiatu kołobrzeskiego. Ostatecznie, smakiem swoich potraw komisję zachwyciły następujące Koła:
I miejsce – KGW w Rusowie – Pijane golonko z jabłkową kiszonką.
II miejsce – Gulasz z sarny z kopytkami.
III miejsce – „Królik na wypasie” w sosie śmietanowo-kurkowym, ziemniaki opiekane i buraczki.

 
Prezentacja dania podczas Pikniku w Gościnie
Każda Bitwa była oceniana przez komicję konkursową, w skład której wchodził przedstawiciel KOWR OT w Koszalinie, ekspert kulinarny, przedstawiciel ARiMR w Szczecinie oraz przedstawiciel OR KRUS w Koszalinie. 

Zorganizowane Pikniki odwiedzili Wojewoda Zachodniopomorski Zbigniew Bogucki oraz parlamentarzyści m.in.: pan poseł Czesław Hoc, sekretarz stanu w Ministerstwie Klimatu i Środowiska Małgorzata Golińska.

Wszystkim zwycięzcom Bitew w etapie powiatowym składamy wielkie gratulacje i życzymy powodzenia na dalszych etapach konkursu. Finał wojewódzki Bitwy odbędzie się 17 września br. na terenie Zespołu Szkół Kształcenia Rolniczego w Boninie.

Natomiast wszystkim uczestnikom Pikników przekazujemy wyrazy szacunku i wielkie słowa uznania za trud włożony w aktywną działalność związaną z kultywowaniem tradycji kulinarnych naszego regionu i życzymy, aby zaangażowanie w promowanie lokalnego folkloru przynosiło wiele radości oraz satysfakcję ze wspólnej działalności na rzecz społeczności wiejskiej.

{"register":{"columns":[]}}