W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sezon grzewczy trwa. Uwaga na czad!

W otwartych drzwiczkach piecyka widać płonący ogień.

Sezon grzewczy w pełni, a wraz z nim wzrasta ryzyko zatruć ludzi i zwierząt tlenkiem węgla. Ich najczęstszą przyczyną jest niewłaściwe eksploatowanie urządzeń grzewczych. Państwowa Straż Pożarna poinformowała, że w od początku sezonu grzewczego, od października do grudnia 2024 roku, strażacy interweniowali w związku z emisją tlenku węgla 1 088 razy. W wyniku zatrucia nim 26 osób straciło życie, a 628 odniosło obrażenia.

Tlenek węgla (czad) to silnie trujący gaz, który nie bez powodu nazywany jest „cichym zabójcą” – jest bezbarwny, bezwonny i pozbawiony smaku, lżejszy od powietrza. Wdychany, łatwo wchłania się do krwioobiegu i powoduje trwałe szkody w organizmie. Gdy występuje w dużym stężeniu, szybko prowadzi do utraty przytomności i śmierci.

Czad powstaje w wyniku niepełnego spalania wielu paliw m.in.: drewna, oleju, gazu, benzyny, nafty, propanu, węgla, ropy. Może to wynikać z braku dopływu świeżego (zewnętrznego) powietrza do urządzenia, w którym następuje spalanie albo z powodu zanieczyszczenia, zużycia lub złej regulacji palnika gazowego, a także przedwczesnego zamknięcia paleniska pieca lub kuchni. Jest to szczególnie groźne w mieszkaniach, w których okna są szczelnie zamknięte lub uszczelnione na zimę. Powstaje również w czasie pożaru.

Zatruciom tlenkiem węgla można zapobiec! Warto znać wskazówki, dzięki którym można zmniejszyć ryzyko zatrucia się czadem:

  • zapewnić prawidłową wentylację pomieszczeń, w których występuje spalanie;
  • systematycznie dokonywać przeglądów instalacji wentylacyjnej i przewodów kominowych;
  • utrzymywać drożność kratek wentylacyjnych i otworów nawiewowych;
  • dokonywać okresowych kontroli stanu urządzeń grzewczych, instalacji wentylacyjnej i kominów, a czynności te powierzać uprawnionym fachowcom;
  • zainstalować czujnik tlenku węgla w miejscach, gdzie znajdują się piece, kuchenki, kominki etc.

Ważne! W przypadku pojawienia się objawów takich jak duszności, ból i zawroty głowy, nudności, gdy istnieją przesłanki, że mogą być one skutkiem zatrucia czadem, należy natychmiast przewietrzyć pomieszczenie i zasięgnąć porady lekarskiej.

Materiały

https://www.gov.pl/web/kgpsp/czujka-na-strazy-twojego-bezpieczenstwa
{"register":{"columns":[]}}