Międzynarodowe Targi "Zielony Tydzień" (Grüne Woche) w Berlinie
20.01.2023
W międzynarodowych targach "Grüne Woche" udział wziął wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk, który wraz z Ambasadorem RP Dariuszem Pawłosiem odwiedził stoisko "Polska smakuje".
Wicepremier Henryk Kowalczyk w przeddzień otwarcia targów dla zwiedzających wziął udział w ich uroczystym rozpoczęciu. Na polskim stoisku narodowym przyjął m.in. ministra wyżywienia i rolnictwa Niemiec Cema Ӧzdemira i Komisarza UE ds. rolnictwa Janusza Wojciechowskiego oraz burmistrz Berlina Franziskę Giffey.
Targi Zielony Tydzień były dla wicepremiera Kowalczyka okazją do ważnych rozmów z ministrami ds. rolnictwa z różnych państw nt. bieżących spraw i wyzwań światowego rolnictwa.
Briefing prasowy
Szef resortu rolnictwa Henryk Kowalczyk wraz z zastępcą dyrektora generalnego KOWR Małgorzatą Gośniowską-Kolą uroczyście otworzyli polskie stoisko narodowe na targach Grüne Woche. Wydarzeniu towarzyszył briefing prasowy, podczas którego wicepremier nawiązał do zakończonego spotkania z Ministrami Rolnictwa Czech, Węgier, Bułgarii i Rumunii ws. wpływu na rynek rolny wzmożonego importu towarów rolno-spożywczych z Ukrainy. Ministrowie Rolnictwa państw położonych w sąsiedztwie Ukrainy dyskutowali o tym, jak dalej pomagać jej w transporcie towarów rolno-spożywczych w taki sposób, aby import tych towarów nie powodował zakłóceń na rynkach rolnych tych państw.
Polskie stoisko narodowe
Polskie stoisko narodowe „Polen schmeckt” („Polska smakuje”) zostało zorganizowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR). W ramach oficjalnego obchodu targów odwiedzili je minister rolnictwa i wyżywienia Niemiec Cem Ӧzdemir wraz z komisarzem UE ds. rolnictwa Januszem Wojciechowskim, burmistrz Berlina Franziską Giffey oraz przedstawicielami ważnych niemieckich instytucji związanych z rolnictwem.
Stoisko „Polen schmeckt” przyciągało tłumy odwiedzających. Odbywały się na nim pokazy kulinarne prowadzone przez polskich kucharzy pod wodzą szefa kuchni Artura Wawra, połączone z degustacją wyśmienitych, tradycyjnych polskich dań. Pierwszego dnia targów można było skosztować m.in. pierogów na słodko i na słono, pasty z tuńczyka, tatara, pasztetu czy różnego rodzaju serów. Polscy wystawcy tworzący razem stoisko narodowe reprezentują różne regiony i oferują różnorodne produkty, wśród których znalazły się np. lody z prebiotykiem, wędliny, soki, ekologiczne, wyroby zbożowe czy przetwory rybne, warzywne i owocowe.
O wydarzeniu
Zielony Tydzień to odbywające się w Berlinie międzynarodowe targi rolno-spożywcze o 97-letniej tradycji. Swoje produkty prezentują na nich wystawcy z całego świata – w tym roku to 4 tysiące wystawców z 60 państw, wśród których znalazło się 18 firm z Polski, tworzących polskie stoisko narodowe „Polen schmeckt”.
Wydarzenie to jest okazją do spotkań i rozmów nt. takich aktualnych kwestii, jak ochrona klimatu, gospodarka o obiegu zamkniętym, ochrona zasobów czy zrównoważone użytkowanie gruntów.
Wydarzenie cieszy się ogromnym zainteresowaniem zwiedzających, tłumnie przybywających na targi. Zielony Tydzień powrócił do kalendarza wydarzeń ważnych dla rolnictwa po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią COVID-19. W tym roku targi odbywają się od 20 do 29 stycznia.
Więcej informacji: