Certyfikacja oraz podniesienie profesjonalizmu produkcyjno-sprzedażowej grupy spółdzielni MAWASEM
W ramach II modulu projektu uzyskano międzynarodowy certyfikat jakości Fairtrade dla 3 spółdzielni produkcyjnych i 3 produktów – zataru, oliwy z oliwek oraz sosu chili oraz prowadzono działania w celu pozyskania międzynarodowego certyfikatu FSSC22000 dla New Farm Company, certyfikatu Bio-UE dla 2 spółdzielni/produktów (zatar i oliwa z oliwek), certyfikatu Palestinian Standard Institution dla 3 produktów oraz certyfikatu Halal dla wybranych produktów Mawasem. 164 rolników wzięło udział w szkoleniach na temat dobrych praktyk rolniczych z zakresu uprawy ziół, hodowli bydła, produkcji organicznej. Przeprowadzono2 demonstracje dla dwóch typów upraw (papryka i tymianek) dla ok. 70 osób, porównując różne metody produkcji warzyw i ziół. Przygotowano plany produkcyjno-marketingowe dla 10 spółdzielni, przeprowadzono renowacje i dostarczono wyposażenie zwiększające możliwości produkcyjno-przetwórcze 9 spółdzielni oraz zrealizowano szereg spotkań networkingowych dla spółdzielni grupy Mawasem. Opracowano także strategię wprowadzania produktów na rynek europejski oraz przeprowadzono szkolenia dla pracowników New Farm Company
Podmiot wdrażający: | Fundacja Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej | Wysokość dofinansowania: | 953 200 PLN |