Materiały edukacji globalnej o bezpieczeństwie żywnościowym i odpowiedzialnej konsumpcji
14.10.2022
W związku z obchodami Światowego Dnia Żywności, który jest obchodzony 16 października zapraszamy do skorzystania z materiałów edukacji globalnej na temat żywności.
Bajka „Tosia odkrywa czekoladę” - w przystępny sposób tłumaczy skomplikowany proces tworzenia tego przysmaku i ideę sprawiedliwego handlu
Plansza „Skąd przyjechało Twoje jedzenie” - wizualizacja pokazująca w jak dużym stopniu zależymy od reszty świata
Animacja „Skąd się bierze głód - najpilniej strzeżona tajemnica XXI wieku” https://www.youtube.com/watch?v=ZGwsDYiw-vs - w 5 minut wyjaśnia główne przyczyny powstawania głodu na świecie
Ćwiczenie „Żywność a konflikty zbrojne” - scenariusz zajęć do wykorzystania na lekcjach geografii o wpływie konfliktów zbrojnych na produkcję żywności na przykładzie wojny w Ukrainie
Webinarium „Suwerenność żywnościowa a Cele Zrównoważonego Rozwoju” - o suwerenności żywnościowej, produkcji żywności i o tym jaki wpływ na te kwestie mamy my wszyscy - jako konsumenci
Publikacja „Przede wszystkim żywność! Aktywizm w dobie kryzysu klimatycznego” - poradnik o działaniach na rzecz suwerenności żywnościowej
Publikacja „Prawo do żywności” - materiały teoretyczne oraz ćwiczenia dla nauczycieli
„Scenariusz dotyczący bezpieczeństwa żywnościowego” - scenariusz lekcji ma na celu przedstawienie uczennicom i uczniom inicjatyw promujących zrównoważone konsumpcję i rolnictwo (Rolnictwo Wspierane przez Społeczność, kooperatywa spożywcza, freeganizm, dekonsumpcja, gospodarka dobra wspólnego)
Kurs edukacyjny „Wyzwania związane z głodem i współczesnym systemem żywnościowym” - kurs poruszający problem głodu, wyzwania współczesnego systemu żywnościowego, suwerenności żywnościowej oraz lokalne systemy żywnościowe
Pakiet edukacyjny na Światowy dzień czekolady – dla nauczycieli o pochodzeniu ziaren kakaowca i produkcji czekolady.