Rozwój sektora przetwórstwa nerkowców w dystrykcie Mkuranga
Orzechy nerkowca są uprawiane w Tanzanii na skalę przemysłową, podobnie jak herbata, kawa czy cukier. Jednak jedynie 15% zebranych plonów jest przetwarzane na miejscu. Większość nerkowców eksportuje się do Indii, gdzie są poddawane obróbce i sprzedawane głównie na rynki europejskie.
Projekt był skierowany do rolników uprawiających orzechy nerkowca i zakładał stworzenie odpowiedniego zaplecza dla przetwórstwa, tak aby cały proces produkcyjny – a zarazem tworzenie wartości dodanej – odbywał się na miejscu.
Stowarzyszenie miejscowych drobnych producentów orzechów zyskało halę magazynową przystosowaną do przechowywania nieobranych orzechów przez cały rok oraz przestrzeń i sprzęt do ich obróbki – suszarkę i kotły parowe. Z infrastruktury korzystają także współpracujący ze stowarzyszeniem członkowie innych grup producenckich z okolicznych wiosek.
Przeprowadzono kampanię informacyjną na temat możliwości zatrudnienia w przetwórstwie nerkowców oraz celowości zwiększania wydajności i konkurencyjności lokalnych grup producenckich względem większych podmiotów. Duży nacisk położono na aktywizację zawodową kobiet. Lokalni producenci zostali przeszkoleni z wymogów, jakie muszą spełniać przetworzone orzechy nerkowca, tak aby sprostać standardom UE i móc trafiać na rynek europejski. Zainteresowanie importem przetworzonych nerkowców z Tanzanii wyraziły polskie firmy, bowiem tanzańskie nerkowce są najlepsze jakościowo, czyli największe, najsłodsze, najbielsze, a ich cena jest konkurencyjna w stosunku do produktów z Brazylii, Wietnamu czy z Indii.
Projekt przyczynił się do zwiększenia wydajności i konkurencyjności, a zarazem skali drobnego przetwórstwa na obszarach wiejskich.
REALIZATOR: Fundacja Kultury Świata
MIEJSCE REALIZACJI: Tanzania, dystrykt Mkuranga w regionie Pwani
WYSOKOŚĆ DOFINANSOWANIA: 489 925 PLN