W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wiedza i nowe umiejętności mleczarskie źródłem lokalnego rozwoju w Tanzanii

05.12.2024

W Afryce podstawowym i ważnym obszarem codziennego życia i działania ludzi jest nadal rolnictwo. Wynika to z faktu, że populacja tego kontynentu dynamicznie rośnie, a żywność jest podstawową potrzebą ludzką. Rolnictwo to również ta dziedzina gospodarki, w której zatrudnienie znajduje największa część lokalnego społeczeństwa, dlatego postęp w tej dziedzinie jest tak ważny. Wspieranie rolnictwa i rozwój lokalnej przedsiębiorczości to również jeden z ważnych priorytetów programu „Polska pomoc”.

Ciemnoskórzy ludzie stoją w oborze. Jedna z kobiet przemawia.

Konkretnym przykładem takiego zaangażowania jest działalność Fundacji Ekonomicznej Polska-Afryka Wschodnia, która od ponad 5 lat wspiera rozwój lokalnego mleczarstwa w regionie Kilimanjaro w Tanzanii. Przez dziesięciolecia źródłem utrzymania była tutaj uprawa kawy, jednak w wyniku zmian rynkowych i klimatycznych zachodzących w ostatnich 20 latach, konieczne jest znalezienie nowych źródeł dochodów w rolnictwie. Jednym z kierunków takiej zmiany jest rozwój mleczarstwa. W poprzednich latach Fundacja wspierała lokalną spółdzielnię rolniczą skupiającą ok 1500 rolników i mleczarnię Kondiki dającą zatrudnienie ok. 50 osobom. Inwestycje i ulepszenie infrastruktury technologicznej oraz rozwój fachowej wiedzy i umiejętności pracowników doprowadziły do samodzielności finansowej i organizacyjno-zarządczej mleczarni po zakończeniu projektów.

Kolejnym wyzwaniem, z którym w tegorocznym projekcie wspólnie mierzą się mleczarnia Kondiki i Fundacja Ekonomiczna Polska-Afryka Wschodnia jest podniesienie poziomu wiedzy lokalnych rolników na temat bardziej wydajnych metod hodowli krów. Z grupy 1500 rolników dostarczających codziennie mleko do mleczarni, zdecydowana większość prowadzi tzw. gospodarstwa małorolne (ponad 90%), które produkują i oddają tylko 2-4 litry mleka dziennie. Głównym powodem tego stanu jest brak wiedzy rolników na temat właściwych metod hodowli, w szczególności żywienia krów. Mleczarnia Kondiki i Fundacja nawiązały bliską współpracę z jedną z wiodących rolniczych szkół zawodowych – Kilacha Agriculture and Livestock Training Centre i w ramach programu „Polska pomoc” – w latach 2024 i 2025 wspólnie realizują projekt, który w praktyczny sposób ma dać rolnikom niezbędną wiedzę. W tym celu w ramach Kilacha Centre powstaje pokazowa farma krów mlecznych, na której zbudowano nowoczesną oborę. Zakupiono 15 jałówek czystej rasy, a na blisko 5 ha pól należących do Kilacha Training Centre założono systemy nawodnienia i zapoczątkowano nowoczesne uprawy do przygotowywania kiszonek z kukurydzy i innych roślin bogatych w składniki odżywcze. Ponadto zakupione zostały maszyny do produkcji pasz (śrutowniki, sieczkarnie) oraz rozpoczęto produkcję kiszonek. Dodatkowo prowadzone są praktyczne szkolenia dla nauczycieli i studentów oraz okolicznych rolników, w których uczestniczy prawie 200 osób. Wszystkie szkolenia i usprawnienia prowadzone są przy wsparciu specjalistów z Polski i Kenii.

Ważnym elementem realizowanego projektu jest również modernizacja wybranych elementów infrastruktury szkoły zawodowej. Ze środków programu „Polska pomoc” wyremontowane zostały dwie sale laboratoryjne, zakupiony został nowoczesny sprzęt wspierający proces nauczania, który wykorzystywany jest przez nauczycieli w procesie nauczania młodzieży.

Projekt kontynuowany będzie w roku 2025, w którym zaplanowano szkolenia kolejnych kilkuset rolników oraz utworzenie laboratorium do testowania pasz i gleb.

Już za kilka miesięcy w wyniku podejmowanych działań rozwojowych, zarówno realizowanych w projekcie, jak i w coraz większym stopniu w wyniku samodzielnej działalności Kilacha Training Centre, skup mleka i współpraca między rolnikami i mleczarnią Kondiki osiągnie nowe rekordowe poziomy, a młodzi ludzie przekonają się, że mają szansę na dobrą przyszłość w rolnictwie.

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}