Winnym szlakiem. Podróż po lepszy smak.
Celem projektu była pomoc i wsparcie Państwowego Programu Promocji Wina Gruzińskiego poprzez dokształcenie, promocję oraz wdrożenie dobrych praktyk w zakresie upraw biodynamicznych i hodowli winorośli z wykorzystaniem biopreparatów. Projekt w kontekście turystyki zakładał tworzenie nowych rodzajów wina, tworząc jednocześnie nowe miejsca pracy. Przeprowadzono szkolenia ze wsparcia rozwoju przedsiębiorczości poprzez przekazywanie wiedzy i technologii, regulacji prawnych z eksportu win na rynki europejskie, promocji produktów i usług, tworzenia szlaków turystycznych i budowania oferty enoturystycznej (polegającej na zwiedzaniu regionów związanych z uprawą winorośli oraz miejsc produkcji wina). Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie zorganizował szkolenia teoretyczne i praktyczne w Gruzji i Polsce dla gruzińskich winiarzy.
Podczas nich omówiono nowe trendy enoturystyczne w Europie, tworzenie szlaków turystycznych, wprowadzenie nowych odmian winorośli w plantacjach europejskich oraz mieszania w odpowiednich proporcjach win bazowych w różnych odmianach winorośli. Omówiono zasady poszukiwania nowych grup docelowych. Dodatkowo podczas szkoleń poruszano tematy związane z eksportem win do krajów europejskich, budowania oferty enoturystycznej oraz promocji usług i produktów.
Podczas wizyt studyjnych uczestnicy nawiązali relacje biznesowe i podzielili się posiadanymi doświadczeniami związanymi z enoturystyką.
Nazwa projektu: Winnym szlakiem. Podróż po lepszy smak.
Nr projektu: DWR/PPR 2022 (jst)/002/1/2022
Zatwierdzona (wydatkowana) kwota dotacji: 308 900,00 PLN
Miejsce realizacji: Gruzja
Podmiot realizujący: Województwo Podkarpackie- Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie