W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wsparcie i promocja lokalnej przedsiębiorczości oraz jakości produkcji sera w gminie Achmeta, region Kachetia (moduł 1)

15.03.2022

Przykryty białym obrusem stół, na którym leżą na deskach pokrojone sery. W tle suszone kwiaty i czerwone zaprawy w słoikach.

Głównym założeniem projektu było wsparcie rozwoju gospodarczego najbiedniejszej gminy w regionie Kakhetii – Achmety, poprzez poprawę sytuacji społeczno-ekonomicznej najuboższej grupy mieszkańców, ze szczególnym uwzględnieniem osób niepełnosprawnych i kobiet, a także przedstawicieli mniejszości, w tym Kistów, Osetyjczyków i Azerów. Wszyscy beneficjenci zostali zaangażowani we wspólną inicjatywę biznesową – produkcję sera. W pierwszej fazie projektu dbano o rozwinięcie relacji biznesowych poprzez spotkania i wymianę doświadczeń pomiędzy lokalnymi producentami pochodzącymi z mniejszości narodowych z wąwozu Pankisi, a przedsiębiorcami z pozostałych obszarów. Przeprowadzono rozmowy z władzami Achmety na temat stworzenia szlaku produkcji sera w gminie. Odbyły się również konsultacje z Centrum dla osób z niepełnosprawnościami na temat projektu Szlaku Serowego i udziału w nim osób niepełnosprawnych. Utworzono  punkt demonstracyjny, prezentujący właściwe standardy dla utrzymania zwierząt oraz produkcji mleka i sera.

Podmiot wdrażający: Caritas Polska

Zdjęcia (7)

{"register":{"columns":[]}}