Informacje z komórek organizacyjnych
I. HIGIENA ŻYWNOŚCI, ŻYWIENIA I PRZEDMIOTÓW UŻYTKU
Zagrożenie COVID-19 - informacja dla rolników, plantatorów 21.04.2020 r.
Główny Inspektor Sanitarny informuje na temat podstawowych wymagań związanych z zagrożeniem koronawirusem, kwarantanną, higieną produkcji rolnej oraz targowisk i bazarów.
Q&A dotyczące żywności i koronawirusa 17.03.2020 r.
https://gis.gov.pl/aktualnosci/qa-dotyczace-zywnosci-i-koronawirusa/
Zmiany procedur przy wprowadzaniu żywności do obrotu 31.01.2020 r.
1 stycznia 2020 r. weszło w zycie rozporządzenie Ministra Zdrowia zmieniajace rozporządzenie w sprawie wzoru formularza powiadomienia o produktach wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, rejestru produktów objętych powiadomieniem oraz wykazu krajowych jednostek naukowych właściwych do wudawania opinii (Dz.U. z 2019 r. poz.2499).
- Zmiany w rejestrze produktów objetych obowiązkiem powiadamiania
https://gis.gov.pl/aktualnosci/zmiany-w-rejestrze-produktów-objetych-obowiazkiem-powiadamiania/
- Nowy system powiadamianiao wprowadzeniu do obrotu suplementów diety, żywności wzbogacanej i żywności dla określonych grup
Dla importerów żywności 15.11.2019 r.
Szczegóły, wytyczne i wykazy dostępne: https://gis.gov.pl/dzialalnosc-gospodarcza/produkcja-i-obrot/traces/informacje-dla-importerow-zywnosci/
Poradniki/ Wytyczne/ Ulotki
http://gis.gov.pl/zywnosc/informacje-dla-przedsiebiorcy/poradniki-wytyczne-ulotki
Ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności
https://gis.gov.pl/zywnosc/ostrzezenia-publiczne-dot-zywnosci/aktualne
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
https://gis.gov.pl/zywnosc/oswiadczenia-zywieniowe-i-zdrowotne/informacje-ogolne
Nowa żywność
https://gis.gov.pl/zywnosc/nowa-zywnosc/informacje-ogolne
Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością.
http://gis.gov.pl/zywnosc/materialy-i-wyroby-przeznaczone-do-kontaktu-z-zywnoscia
Zintegrowany wieloletni plan kontroli (MANCP)
https://gis.gov.pl/zywnosc/plany-kontroli/zintegrowany-wieloletni-plan-kontroli-mancp?highlight=WyJtYW5jcCIsInJhcG9ydCIsInJvY3pueSIsIm1hbmNwIHJhcG9
ydCIsIm1hbmNwIHJhcG9ydCByb2N6bnkiLCJyYXBvcnQgcm9jem55Il0=
Materiały
Kurs klasyfikatora grzybów 02.07.2019 r.OGLOSZENIE---KURS-—-2017doc.pdf 0.17MB Zmiany w zakresie nadzoru Inspekcji Weterynaryjnej I Państwowej Inspekcji Sanitarnej dla producentów produktów pochodzenia zwierzęcego
Informacja_do_producentów_zwierzęcych.pdf 0.11MB Zadbaj o bezpieczny wypoczynek zimowy dzieci i młodzieży
Bezpieczny_wypoczynek.doc 0.02MB