W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampania EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność”

efsa European Food Safety Athority

#EUChooseSafeFood

Godna zaufania nauka dla bezpiecznej żywności w Europie

Podstawą nowej kampanii EFSA UE – wybierz bezpieczną żywność jest zachęcanie Europejczyków do dokonywania  świadomych wyborów żywieniowych poprzez wyjaśnianie kluczowej roli, jaką odgrywa nauka w bezpieczeństwie żywności.

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zapewnia niezależne wsparcie naukowe , aby wspomóc Europejczyków  w dokonywaniu świadomych wyborów żywieniowych. EFSA współpracuje z najlepszymi unijnymi i pozaeuropejskimi naukowcami, którzy na podstawie najnowszych danych dokonują analizy, oceny i doradzają  odnośnie bezpieczeństwa żywności i ewentualnego ryzyka jakie może ona stwarzać dla konsumentów. Poza bezpieczeństwem konsumentów praca EFSA ma również kluczowe znaczenie dla ochrony zwierząt i środowiska przed wszelkimi zagrożeniami związanymi z łańcuchem żywnościowym. Większość pracy Urzędu jest podejmowana w odpowiedzi na wnioski o wsparcie naukowe ze strony Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego i państw członkowskich UE. Doradztwo naukowe EFSA stanowi podstawę unijnych regulacji i przepisów prawa  w dziedzinie bezpieczeństwa żywności.

W połączonym łańcuchu żywnościowym, EFSA współpracuje z krajowymi organami bezpieczeństwa żywności w całej Europie, z krajowymi partnerami, a także międzynarodowymi organizacjami, tak aby obywatele Europy mogli z pełnym spokojem delektować się swoimi posiłkami.

UE –Wybieraj Bezpieczną Żywność

Konsumenci w Europie należą do najlepiej chronionych i poinformowanych o zagrożeniach związanych z łańcuchem żywnościowym na świecie.. Unijny system bezpieczeństwa żywności daje każdemu obywatelowi w Europie prawo do dostępu do wiedzy, w jaki sposób żywność, którą spożywa, jest produkowana, przetwarzana, pakowana, etykietowana i sprzedawana. W ramach tego systemu niezależni eksperci EFSA dokonują przeglądu danych naukowych i badań w celu oceny ryzyka związanego z żywnością. Gwarantuje to, że produkty na naszych rynkach i w naszych sklepach są bezpieczne.

O kampanii

Kampania będzie realizowana w okresie letnim 2021 roku  Jej celem jest zwiększenie świadomości konsumentów na temat roli nauki i zapoznanie z pracą naukowców którzy pracują aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. Kluczowym przesłaniem kampanii jest dokonywanie świadomych wyborów żywieniowych..

Kampania skierowana jest do przeciętnego konsumenta w wieku 25-45 lat, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców. Ta część społeczeństwa jest zainteresowana różnymi aspektami dobrego stanu zdrowia, gotowania, aktywnego stylu życia i/lub tematami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności, jednakże czasami może czuć się przytłoczona złożonością dostępnych informacji.

Kampania będzie prowadzona w lekkim, informacyjnym stylu, umożliwiającym łatwe przyswajanie treści. Jej celem jest dostarczenie przydatnych informacji na temat nauki i bezpieczeństwa, które stoją za codziennymi wyborami żywieniowymi. Kampania ma również na celu, o ile to możliwe,  uwidocznienie roli naukowców poprzez wywiady lub  cytowanie ich wypowiedzi.

Więcej informacji można uzyskać na stronie internetowej

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/deciphering-labels

{"register":{"columns":[]}}