Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku zajmuje się sprawowaniem nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia poprzez:
- Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego – nadzór nad jakością żywienia w restauracjach, stołówkach szpitalnych, stołówkach szkolnych i przedszkolnych, na koloniach, obozach, domach wczasowych, w zakładach gastronomii i wszystkich innych pplacówkach żywieniowych.
- Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu sprawdzenia przestrzegania przez przedsiębiorców kryteriów bezpieczeństwa żywności, a w szczególności sprawdzenie:
– stosowania substancji dodatkowych i aromatów,
– poziomów substancji zanieczyszczających,
– pozostałości pestycydów,
– warunków napromieniania żywności,
– cech organoleptycznych.
- Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji kosmetyków i ich obrotu.
- Pobieranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli.
- Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych – RASFF.
- Podejmowanie działań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych kosmetyków w ramach sieci systemu RAPEX.
- Dochodzenie przy współudziale sekcji Przeciwepidemicznegii w przypadku zatruć pokarmowych oraz opracowywanie dokumentacji w tym zakresie.
- Podejmowanie działań na rzecz polepszenia jakości zdrowotnej żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz warunków sanitarnych w zakładach sektora spożywczego.
- Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów nowowybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa, lub sprzedaży środków spożywczych.
- Przygotowywanie decyzji w sprawie
– zatwierdzenia,
– warunkowego zatwierdzenia,
– przedłużenia warunkowego zatwierdzenia,
– zawieszenia zatwierdzenia,
– cofnięcia zatwierdzenia
zakładów działających w sektorze spożywczym (w tym środków transportu żywności) podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zlokalizowanych na terenie nadzorowanym przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Braniewie.
- Prowadzenie rejestru zakładów sektora spożywczego nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Braniewie oraz uaktualnianie na bieżąco danych w nim zawartych.
- Przeprowadzanie granicznej kontroli sanitarnej w składach celnych oraz miejscach docelowego przeznaczenia żywności, dozwolonych substancji dodatkowych oraz substancji pomagających w przetwarzaniu żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz materiałów lub wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przywożonych z państw niebędących członkami Unii Europejskiej oraz z państw niebędących członkami Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA).