Oddział Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotów Użytku
e-mail: hz.psse.brzeg@sanepid.gov.pl
Oddział Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotów Użytku – Zadania Oddziału
Nadzór nad przestrzeganiem przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, w szczególności dotyczących:
- warunków produkcji,
- przechowywania i sprzedaży żywności,
- transportu,
- warunków żywienia zbiorowego,
- nadzoru nad jakością zdrowotną żywności,
- warunków produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
Ważne linki:
– Główny Inspektorat Sanitarny https://www.gov.pl/web/gis/glowny-inspektorat-sanitarny
– Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej https://ncez.pl/