Załatwianie z spraw w HŻŻiPU
Rejestracja i zatwierdzanie zakładów sektora spożywczego
Podstawa prawna: Art. 61, 62, 63, 64 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448)
Wniosek o wpis do rejestru zakładów prowadzonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Brzegu wymagany jest w odniesieniu do:
- działalności w zakresie dostaw bezpośrednich;
- urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności;
- obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej;
- gospodarstw agroturystycznych;
- podmiotów będących drobnymi producentami wina z upraw własnych w rozumieniu art. 2 pkt 24 ustawy z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich (Dz.U. z 2023 r. poz. 550) w ilości mniejszej niż 1000 hektolitrów w roku winiarskim;
- przedsiębiorców określonych w art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich;
- aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego;
- sklepów zielarskich;
- przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie;
- producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym;
- zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności ,,na odległość'' (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet;
- zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem;
- podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną;
- podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny żywnością pochodzenia niezwierzęcego;
- podmiotów działających na rynku spożywczym przygotowujących żywność w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzenia do obrotu, o których mowa w rozdziale III załącznika II do rozporządzenia nr 852/2004.
Wniosek powinien zawierać:
- imię i nazwisko, numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy, numer REGON, jeżeli taki numer posiada, oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP),
- numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym, o ile wnioskodawca taki numer posiada;
- numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności - w odniesieniu do podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących działalność w zakresie dostaw bezpośrednich;
- określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu,
- określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.
W przypadku zgłoszenia urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności - wykaz tych urządzeń zawierający typ urządzenia, nazwę producenta i rok jego produkcji oraz datę uruchomienia.
Wniosek o wpis do rejestru zakładów należy składać w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności w sekretariacie PSSE w Brzegu, ul. A. Krajowej 22, pokój nr 31, w godzinach 7:30-15:00.
Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru (w drodze decyzji) prowadzonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Brzegu są zobowiązane złożyć wszystkie zakłady sektora spożywczego działające na terenie powiatu brzeskiego, które:
- produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego,
- wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,
- produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzącego i produkty pochodzenia zwierzęcego,
Wniosek powinien zawierać:
- imię i nazwisko, numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy, numer REGON, jeżeli taki numer posiada, oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP),
- numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym, o ile wnioskodawca taki numer posiada;
- określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu,
- określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.
Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów należy składać w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności w sekretariacie PSSE w Brzegu, ul. A. Krajowej 22, pokój nr 31, w godzinach 7:30-15:00.
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów są zobowiązane złożyć podmioty działające na terenie powiatu brzeskiego w sektorze spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, znajdujące się już pod nadzorem (w rejestrze) Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Brzegu.
Wniosek powinien zawierać:
- imię i nazwisko, numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy oraz numer REGON, jeżeli taki numer posiada i numer identyfikacji podatkowej (NIP),
- określenie czego dotyczy zmiana,
- określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów należy złożyć w terminie 30 dni od dnia powstania zmiany sekretariacie PSSE w Brzegu, ul. A. Krajowej 22, pokój nr 31, w godzinach 7:30-15:00.
Wniosek o wykreślenie z rejestru zakładów zobowiązane są złożyć podmioty znajdujące się
w rejestrze zakładów nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego
w Brzegu, po zakończeniu działalności.