Higiena Żywności Żywienia i Produktów Kosmetycznych
mgr Halina Głogowska - Starszy Asystent
mgr inż. Paulina Cybulska - Starszy Asystent
mgr inż. Kamila Łukaszewska - Asystent
Do zadań Higieny Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych należy:
1) kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczących warunków produkcji, transportu, obrotu żywnością oraz warunków żywienia zbiorowego;
2) kontrola w zakresie przestrzegania wymagań higieny w zakładach, które wytwarzają, przetwarzają i wprowadzają do obrotu materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością i kosmetyki;
3) przeprowadzanie urzędowych kontroli w zakładach produkcji, obrotu żywnością i żywienia zbiorowego w zakresie:
a)
- oceny stanu sanitarno – technicznego i porządkowego, wielkości, rozmieszczenia pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych, socjalnych, otoczenia zakładu;
- wyposażenia, rozmieszczenia konstrukcji urządzeń i sprzętu, stosowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- zaopatrzenia w wodę;
- warunków magazynowania i przechowywania żywności;
- prowadzenia procesów technologicznych;
- gospodarki wszelkimi odpadami w tym odpadami żywnościowymi;
- prowadzonego przez przedsiębiorców systemu kontroli i nadzoru nad zabezpieczeniem zakładu przed dostępem szkodników;
- transportu żywności;
- przestrzegania higieny osobistej i warunków zdrowia wymaganych od osób zatrudnionych w procesach produkcji i obrotu żywnością;
- opracowania stopnia wdrożenia i realizacji stałych procedur na podstawie zasad systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP);
- sposobu znakowania środków spożywczych wytwarzanych i wprowadzanych do obrotu handlowego;
- obrotu suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wzbogacanymi;
- oceny planowania i sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego tj. placówkach oświatowych i służby zdrowia;
- oceny zgodności z wymaganiami żywności produkowanej i wprowadzanej do obrotu –pobieranie próbek w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu z częstotliwością zgodną z planem poboru próbek opracowanym na podstawie wytycznych GIS;
b) podejmowanie działań w ramach funkcjonującego Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (System RASFF);
c) powiadamianie oraz monitorowanie działań mających na celu wycofanie z rynku kosmetyków niespełniających wymagań w ramach funkcjonowania Europejskiego Systemu Szybkiej Wymiany Informacji o Produktach Niebezpiecznych – RAPEX;
d) prowadzenie postępowania administracyjnego i egzekucyjnego w pierwszej instancji w sprawach dotyczących nieprzestrzegania warunków higieniczno-sanitarnych w zakładach produkcji i obrotu żywnością;
e) rozpatrywanie interwencji konsumentów dotyczących nieprzestrzegania zasad higieny w zakładach produkujących i wprowadzających żywność do obrotu oraz niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności;
f) współpraca z Oddziałem Nadzoru Zapobiegawczego w związku z opiniowaniem projektów dotyczących budowy lub przebudowy zakładów pracy – w zakresie wymagań higieniczno- zdrowotnych zakładów produkcji i obrotu żywnością;
g) współpraca z innymi służbami kontrolującymi;