W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Higiena Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Kierownik: mgr Justyna Stefaniak

E-mail: sekretariat.psse.glubczyce@sanepid.glubczyce.pl

 

Telefon: 77 546 41 28

 

Zadania Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku:

  1. Bieżący nadzór  sanitarny  nad przestrzeganiem  obowiązujących  przepisów prawnych w zakresie produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
  2. Bieżący nadzór sanitarny nad przestrzeganiem warunków   bezpieczeństwa   żywności  w zakładach żywienia zbiorowego.
  3. Bieżący nadzór sanitarny nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji kosmetyków i ich obrotu.
  4. Realizacja zadań w zakresie systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (RASFF).
  5. Realizacja zadań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych kosmetyków w ramach sieci systemu RAPEX.
  6. Kontrola jakości zdrowotnej żywności i przedmiotów użytku w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu.
  7. Kontrola jakości zdrowotnej środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, składników żywności, materiałów lub wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przekraczających granicę.
  8. Udział w opiniowaniu dokumentacji projektowej zakładów żywnościowo – żywieniowych oraz w dopuszczeniu do użytku obiektów nowowybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa, lub sprzedaży środków spożywczych
  9. Prowadzenie rejestru zakładów sektora spożywczego nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Głubczycach oraz uaktualnianie na bieżąco danych w nim zawartych.
  10. Współpraca z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie sprawowania nadzoru nad środkami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego.
  11. Współudział w prowadzeniu dochodzenia epidemiologicznego i opracowywaniu zbiorowych ognisk zatruć  pokarmowych.

 

      Ostrzeżenia publiczne dotyczące żywnościhttps://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenia

Materiały

Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakkładów
Wniosek​_o​_wpis​_zakładu​_do​_rejestru.doc 0.08MB
Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów
Wniosek​_o​_zatwierdzenie​_zakładu​_i​_o​_wpis​_do​_rejestru.doc 0.07MB
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów
Wniosek​_o​_dokonanie​_zmian​_w​_rejestrze.doc 0.07MB
Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru
Wniosek​_o​_wykreślenie​_zakładu​_z​_rejestru.doc 0.05MB
HACCP Przewodnik
HACCP Przewodnik.pdf 0.62MB
Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych
Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych.pdf 1.83MB
{"register":{"columns":[]}}