Higiena Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Kierownik: mgr Justyna Stefaniak
E-mail: sekretariat.psse.glubczyce@sanepid.glubczyce.pl
Telefon: 77 546 41 28
Zadania Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku:
- Bieżący nadzór sanitarny nad przestrzeganiem obowiązujących przepisów prawnych w zakresie produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Bieżący nadzór sanitarny nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego.
- Bieżący nadzór sanitarny nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji kosmetyków i ich obrotu.
- Realizacja zadań w zakresie systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (RASFF).
- Realizacja zadań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych kosmetyków w ramach sieci systemu RAPEX.
- Kontrola jakości zdrowotnej żywności i przedmiotów użytku w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu.
- Kontrola jakości zdrowotnej środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, składników żywności, materiałów lub wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przekraczających granicę.
- Udział w opiniowaniu dokumentacji projektowej zakładów żywnościowo – żywieniowych oraz w dopuszczeniu do użytku obiektów nowowybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa, lub sprzedaży środków spożywczych
- Prowadzenie rejestru zakładów sektora spożywczego nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Głubczycach oraz uaktualnianie na bieżąco danych w nim zawartych.
- Współpraca z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie sprawowania nadzoru nad środkami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego.
- Współudział w prowadzeniu dochodzenia epidemiologicznego i opracowywaniu zbiorowych ognisk zatruć pokarmowych.
Ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności: https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenia
Materiały
Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakkładówWniosek_o_wpis_zakładu_do_rejestru.doc 0.08MB Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów
Wniosek_o_zatwierdzenie_zakładu_i_o_wpis_do_rejestru.doc 0.07MB Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów
Wniosek_o_dokonanie_zmian_w_rejestrze.doc 0.07MB Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru
Wniosek_o_wykreślenie_zakładu_z_rejestru.doc 0.05MB HACCP Przewodnik
HACCP Przewodnik.pdf 0.62MB Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych
Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych.pdf 1.83MB