Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia
Do zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy:
- kontrola przestrzegania wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach żywnościowo-żywieniowych, obiektach ruchomych i tymczasowych, zakładach produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
- pobieranie próbek środków spożywczych, próbek sanitarnych, posiłków obiadowych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych;
- ocena jakości i sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
- ocena stopnia wdrożenia przez zakłady systemów bezpieczeństwa żywności, w tym o zasad GHP, GMP oraz HACCP;
- udział w realizacji programów promujących działania na rzecz zapewnienia racjonalnego i zbilansowanego żywienia;
- podejmowanie i prowadzenie działań w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności (RASFF).
- rejestracja i zatwierdzanie zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego, wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nie objęte kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej.
Materiały
Wytyczne dla podmiotów produkcji podstawowejxzxzxxzxzcxcdcdfdfdf.jpg 0.16MB WYTYCZNE I ZALECENIA DLA PODMIOTÓW PRODUKCJI PODSTAWOWEJ
WYTYCZNE-I-ZALECENIA-DLA-PODMIOTÓW-PRODUKCJI-PODSTAWOWEJ.doc 0.04MB zalecenia-dla-plantatorów
zalecenia-dla-plantatorów.jpg 1.10MB