Jabłka - warto je jeść!
01.08.2024
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie” – to stare powiedzenie, ma w sobie dużo prawdy. Jabłka należą do grupy najczęściej spożywanych na świecie owoców. Są tanie, łatwo dostępne i występują w wielu odmianach. Ponadto stanowią źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników. Dzięki nim wspomagają procesy trawienia, podnoszą odporność organizmu, poprawiają wygląd skóry i wiele, wiele innych.
Jabłka dostarczają wielu witamin oraz składników mineralnych, w tym witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu, witaminy E, fosforu, wapnia, siarki, magnezu i żelaza. Stanowią również bogate źródło błonnika pokarmowego (szczególnie pektyny), kwercetyny oraz antyoksydantów. Jabłka uważane są za dobre źródło związków o charakterze przeciwutleniającym. Do najważniejszych zalicza się̨: kwas L-askorbinowy i polifenole, w tym flawonole i antocyjany.
Jedno średnie, surowe jabłko (182 g) ze skórką dostarcza około 95 kcal, 19 g węglowodanów, 4 g błonnika i 195 mg potasu. Surowe jabłka praktycznie nie zawierają tłuszczu. Przetworzone produkty jabłkowe odznaczają się nieco innym profilem składników odżywczych w porównaniu z jabłkami surowymi. I tak, ½ szklanki (122 g) musu dostarcza tylko 1,3 g błonnika, a ½ szklanki 100% soku owocowego (124 g) jedynie 0,2 g błonnika.
Niestety przeciętny Polak zjada jedynie 7 jabłek miesięcznie, co stanowi o połowę mniej niż 20 lat temu.