W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jak wybierać mrożonki? Czym się kierować?

15.01.2024

Mrożenie to najlepszy sposób przechowywania żywności bez użycia konserwantów. Mrożonki zachowują ponad 80% zawartej w świeżych owocach i warzywach witaminy C oraz 70-95% witaminy A. Zmianie nie ulegają również wartości smakowe i aromatyczne.

mrożonki

Mrożonki mrożonkom nierówne. Warto więc uważnie je wybierać. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest zakup świeżych owoców i warzyw w szczycie sezonu i samodzielne ich zamrożenie. Nie zawsze jednak jest to możliwe. Wtedy z pomocą przychodzą sklepowe mrożonki.

Przede wszystkim warto kupować jedynie mrożonki warzyw i owoców, które nie zawierają żadnych innych dodatków.

 Koniecznie trzeba sprawdzić, jak były one mrożone – za wszelką cenę unikaj produktów rozmrażanych i ponownie mrożonych.

Dodatnia temperatura sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii i drobnoustrojów. Dokładnie należy przyjrzeć się także opakowaniu.

  • Torebka nie może być uszkodzona (dostęp powietrza i światła niszczy w zamrożonych produktach wartościowe składniki).
  • Zawartość nie powinna być zbrylona (świadczy to, że produkt na pewnym etapie się rozmroził, co przekłada się na utratę cennych wartości odżywczych i gorszy smak).
  • W widocznym miejscu powinny się pojawić informacje o dacie ważności, warunkach przechowywania.
  • Koniecznie sprawdź dane o pełnym składzie.
{"register":{"columns":[]}}