Jak wybierać mrożonki? Czym się kierować?
15.01.2024
Mrożenie to najlepszy sposób przechowywania żywności bez użycia konserwantów. Mrożonki zachowują ponad 80% zawartej w świeżych owocach i warzywach witaminy C oraz 70-95% witaminy A. Zmianie nie ulegają również wartości smakowe i aromatyczne.
Mrożonki mrożonkom nierówne. Warto więc uważnie je wybierać. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest zakup świeżych owoców i warzyw w szczycie sezonu i samodzielne ich zamrożenie. Nie zawsze jednak jest to możliwe. Wtedy z pomocą przychodzą sklepowe mrożonki.
Przede wszystkim warto kupować jedynie mrożonki warzyw i owoców, które nie zawierają żadnych innych dodatków.
Koniecznie trzeba sprawdzić, jak były one mrożone – za wszelką cenę unikaj produktów rozmrażanych i ponownie mrożonych.
Dodatnia temperatura sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii i drobnoustrojów. Dokładnie należy przyjrzeć się także opakowaniu.
- Torebka nie może być uszkodzona (dostęp powietrza i światła niszczy w zamrożonych produktach wartościowe składniki).
- Zawartość nie powinna być zbrylona (świadczy to, że produkt na pewnym etapie się rozmroził, co przekłada się na utratę cennych wartości odżywczych i gorszy smak).
- W widocznym miejscu powinny się pojawić informacje o dacie ważności, warunkach przechowywania.
- Koniecznie sprawdź dane o pełnym składzie.