W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Warzywa i owoce - korzystaj z bogactwa barw i smaków !

22.07.2024

Warzywa i owoce należą do produktów sezonowych czyli takich, które występują w określonych miesiącach roku. W teorii odżywiania sezonowego najważniejsze jest, aby spożywać je w ich naturalnym okresie występowania. Sięgając po warzywa i owoce sezonowe możemy wykorzystać ich najwyższe walory odżywcze, a także smakowe i zapachowe. Lato to okres dużej różnorodności plonów natury. Warto więc wykorzystać ten czas sięgając po te warzywa i owoce, które lubimy najbardziej.

warzywa i owoce

Porady praktyczne w okresie letnim:

  • spożywaj różnorodne warzywa i owoce – warto korzystać z bogactwa barw i smaków;
  • często sięgaj po fioletowo-niebieskie i czerwone owoce jagodowe (jagody, wiśnie, porzeczki, maliny, jeżyny) – ich barwa związana jest z obecnością antocyjanów zmniejszających ryzyko wystąpienia m.in. chorób układu krążenia czy chorób nowotworowych;
  • często spożywaj warzywa krzyżowe (np. brokuły, kalafiory, kapusty, kalarepy) – zawarte w nich glukozynolany zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych;
  • często sięgaj po pomidory oraz przetwory z pomidorów – zawarty w nich likopen zmniejsza ryzyko powstania chorób nowotworowych oraz chorób układu krążenia;
  • kupuj lokalnie, odwiedź najbliższy targ lub bazar – kupowanie lokalnych i sezonowych warzyw i owoców to także korzyści dla środowiska.
{"register":{"columns":[]}}