Zadania sekcji
Sekcja Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia prowadzi działania w zakresie:
- sprawowania nadzoru sanitarnego nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i wprowadzania do obrotu środków spożywczych,
- sprawowania nadzoru sanitarnego nad warunkami produkcji i wprowadzania do obrotu materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- sprawowania nadzoru sanitarnego nad warunkami bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego otwartego (restauracje, punkty małej gastronomii) i zamkniętego (m.in. stołówki szkolne i przedszkolne, stołówki pracownicze, bufety w zakładach pracy, bloki żywienia w sanatoriach),
- pobierania próbek żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz próbek sanitarnych do badań laboratoryjnych,
- sprawowania nadzoru sanitarnego nad środkami spożywczymi oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością przywożonymi z państw niebędących członkami Unii Europejskiej oraz z państw niebędących członkami Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA),
- prowadzenia postępowania w celu zatwierdzenia i rejestracji zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej poprzez wydawanie decyzji o zatwierdzeniu zakładu, zaświadczeń o wpisie do rejestru zakładów, decyzji zmieniających oraz decyzji wykreślających zakład z rejestru,
- podejmowania działań w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych oraz materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością – RASFF,
- prowadzenia dochodzenia przy współudziale Sekcji Nadzoru Przeciwepidemicznego w ogniskach zbiorowych zatruć pokarmowych,
- przyjmowania i załatwiania interwencji oraz wniosków klientów.