Zasady zdrowego żywienia
17.07.2024
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.
Zasady zdrowego żywienia:
- Jedz posiłki regularnie (5 posiłków co 3–4 godziny).
- Warzywa i owoce jedz jak najczęściej i w jak największej ilości.
- Jedz produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
- Jedz produkty mleczne.
- Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja. Wybieraj chude mięso. Ograniczaj spożycie produktów mięsnych przetworzonych.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
- Unikaj spożycia cukru, słodyczy i słodkich napojów. Zastępuj je owocami.
- Nie dosalaj potraw. Unikaj słonych przekąsek i produktów typu fast food.
- Pamiętaj o piciu wody.
- Bądź codziennie aktywny fizycznie.