Początkiem Stacji Sanitarnej w Kętrzynie było utworzenie w czerwcu 1945r. komórki ds. Służby Zdrowia i Inspekcji Sanitarnej w Kętrzynie, która mieściła się przy ul. Mazurskiej. W 1953r. nastąpiła przeprowadzka do budynku przy Pl. Wolności (obecnie Pl. Marsz. J. Piłsudskiego 5), gdzie do dzisiejszego dnia ma swoją siedzibę Inspekcja Sanitarna w Kętrzynie.
Obecnie Państwowym Powiatowym Inspektorem Sanitarnym w Kętrzynie oraz Dyrektorem PSSE jest mgr inż. Irmina Filipek, mgr higieny i epidemiologii.
Celem działania Powiatowej Inspekcji Sanitarnej jest ochrona zdrowia ludzkiego przed wpływem czynników szkodliwych lub uciążliwych, a w szczególności zapobieganie powstawaniu chorób, w tym chorób zakaźnych i zawodowych.
Do zadań PSSE należy sprawowanie nadzoru nad warunkami:
- higieny środowiska,
- higieny pracy w zakładach pracy,
- higieny procesów nauczania i wychowania,
- higieny wypoczynku i rekreacji,
- zdrowotnymi żywności, żywienia i produktów kosmetycznych,
- higieniczno – sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt
oraz pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne.
W związku z koniecznością przystosowania Laboratorium Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kętrzynie do wymagań zawartych w najnowszych przepisach krajowych i Unii Europejskiej z dniem 01.06.2003 r. rozpoczęto działania zmierzające do uzyskania przez Laboratorium akredytacji.
W dniu 1 lipca 2003r. nastąpiło oddzielenie Oddziału Nadzoru od Laboratorium.
Powstało Laboratorium z wydzielonymi czterema Sekcjami:
- Sekcja Badania Wody,
- Sekcja Badań Środowiska Pracy,
- Sekcja Badań Mikrobiologicznych Żywności,
- Sekcja Badań Epidemiologiczno - Klinicznych.
Laboratorium od 6 grudnia 2005r. posiada Certyfikat Akredytacji Polskiego Centrum Akredytacji Nr AB 657 potwierdzający spełnienie wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025 oraz kompetencje techniczne w zakresie metod badawczych fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych wody, żywności, środowiska pracy i epidemiologii.
Do zadań Laboratorium należy:
- prowadzenie diagnostyki zakażeń przewodu pokarmowego w zakresie bakteryjnych czynników etiologicznych,
- badanie próbek związanych z kontrolą skuteczności procesu sterylizacji,
- wykonywanie badań mikrobiologicznych i fizyko - chemicznych wody przeznaczonej
do spożycia przez ludzi oraz wody butelkowanej,
- udział w monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
i w monitoringu wody w kąpieliskach,
- wykonywanie badań mikrobiologicznych i fizyko - chemicznych wody z kąpielisk
i miejsc wykorzystywanych do kąpieli oraz wody na pływalniach,
- wykonywanie badań w zakresie mikrobiologii żywności,
- wykonywanie badań produktów żywnościowych pod względem zanieczyszczeń fizycznych i biologicznych,
- udział w monitoringu i urzędowej kontroli żywności,
- wykonywanie badań mikrobiologicznych wymazów sanitarnych,
- badanie chemicznego zanieczyszczenia powietrza i stężenia pyłów w środowisku pracy,
- pobieranie próbek do badań w środowisku pracy,
- badanie poziomu natężenia hałasu, wibracji i oświetlenia w środowisku pracy,
- współpraca z komórkami organizacyjnymi PSSE w zakresie realizacji zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
- realizacja Polityki Jakości w Laboratorium oraz ciągłe doskonalenie systemu zarządzania zgodnego z wymaganiami normy PN-EN ISO/IEC 17025 oraz dokumentami PCA.
|