W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zakres

Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy w szczególności:

 

  1. Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, w szczególności dotyczących:
  • warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności,
  • warunków żywienia zbiorowego,
  • nadzoru nad jakością zdrowotną żywności,
  • warunków zdrowotnych produkcji i obrotu materiałami materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • warunków zdrowotnych produkcji i obrotu produktami kosmetycznymi;

 

  1. Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu sprawdzenia przestrzegania przez przedsiębiorców kryteriów bezpieczeństwa żywności;
  2. Orzekanie o jakości zdrowotnej badanej żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu  żywnością;
  3. Pobieranie próbek produktów kosmetycznych do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli;
  4. Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania oniebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych – RASFF;
  5. Podejmowanie działań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych produktów kosmetycznych w ramach sieci systemu RAPEX;
  6. Kontrola jakości zdrowotnej przywożonej z zagranicy żywności, składników żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  7. Współudział w dochodzeniach i likwidacji przyczyn zbiorowych zatruć pokarmowych;
  8. Planowanie i organizację oceny prawidłowości sposobu żywienia wybranych grup ludności i rozwijanie działań zmierzających do racjonalizacji żywienia.

 

Współpraca z innymi pionami Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej, jednostkami samorządowymi, organami i instytucjami jest prowadzona w celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności.

{"register":{"columns":[]}}