Zakres
Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy w szczególności:
- Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, w szczególności dotyczących:
- warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności,
- warunków żywienia zbiorowego,
- nadzoru nad jakością zdrowotną żywności,
- warunków zdrowotnych produkcji i obrotu materiałami materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- warunków zdrowotnych produkcji i obrotu produktami kosmetycznymi;
- Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu w celu sprawdzenia przestrzegania przez przedsiębiorców kryteriów bezpieczeństwa żywności;
- Orzekanie o jakości zdrowotnej badanej żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu żywnością;
- Pobieranie próbek produktów kosmetycznych do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli;
- Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania oniebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych – RASFF;
- Podejmowanie działań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych produktów kosmetycznych w ramach sieci systemu RAPEX;
- Kontrola jakości zdrowotnej przywożonej z zagranicy żywności, składników żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- Współudział w dochodzeniach i likwidacji przyczyn zbiorowych zatruć pokarmowych;
- Planowanie i organizację oceny prawidłowości sposobu żywienia wybranych grup ludności i rozwijanie działań zmierzających do racjonalizacji żywienia.
Współpraca z innymi pionami Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej, jednostkami samorządowymi, organami i instytucjami jest prowadzona w celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności.