W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zlecenia na badania

BADANIE ŻYWNOŚCI

Laboratorium nie przyjmuje do badań żywności niewłaściwej jakości dostarczanej przez konsumentów w ramach skargi konsumenta, ponieważ nie może być ona uznana za próbkę do badań.

  1. Badanie próbek realizowane jest na podstawie:

Zlecenia jednorazowego (do pobrania na dole strony) – płatność przelewem przed odbiorem wyników badań

Ułatwieniem wypełnienia na miejscu „Zlecenia na badania” będzie posiadanie pieczątki, potwierdzającej identyfikację prowadzonej działalności (dane do faktury).
 

  1. Próbki do badań przyjmowane są w dniach:
  • poniedziałek, wtorek, środa - w godzinach 8:30 - 12:30 w Sekretariacie Technicznym SBW i SBMŻ 
    (I piętro, pok. 25 )

     
  1. Sekcja Badań Mikrobiologicznych Żywności nie pobiera próbek do badań. Przyjmuje próbki dostarczone przez klienta.

 

  1. Próbki przyjmowane są po wcześniejszym, telefonicznym uzgodnieniu terminu badania oraz wydawania sprzętu do pobrania próbek

Badania mikrobiologiczne żywności: tel. 89 754 21 53

 

  1. Próbki do badań mikrobiologicznych pobrane:
    1. w opakowaniach oryginalnych powinny być:
      • fabrycznie zamknięte;
      • opakowanie nieuszkodzone, czyste, zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem;
      • bez widocznych cech zepsucia;
      • czytelnie oznakowane, pozwalające na identyfikację rodzaju próbki i producenta / właściciela próbki.
    2. do innych opakowań powinny być:
      • napełnione nie więcej niż w ¾ swojej pojemności w celu uniknięcia wycieku próbki;
      • czytelnie oznakowane, pozwalające na identyfikację rodzaju próbki i producenta / właściciela próbki;
      • bez widocznych cech zepsucia;
      • opakowanie nieuszkodzone, bez oznak wycieku, czyste, zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem.
         
  1. Próbki powinny trafić do Laboratorium niezwłocznie po pobraniu w terminie przydatności do spożycia / daty minimalnej trwałości. Próbki produktów mrożonych nie powinny być rozmrożone.
     
  2. Minimalna masa lub objętość próbki produktu żywnościowego przeznaczonego do badań mikrobiologicznych wynosi 200 g lub 200 ml. W szczególnych przypadkach dopuszcza się mniejszą wielkość próbki, po uzgodnieniu z laboratorium.
     
  3. Próbki do badań powinny być transportowane do laboratorium w warunkach deklarowanych przez producenta. Przy braku deklaracji zalecane są następujące temperatury podczas transportu (ISO 7218):
  • produkty trwałe: temperatura otoczenia (od 18 °C do 27 °C);
  • produkty mrożone lub głęboko mrożone: poniżej -15 °C, najlepiej poniżej -18 °C;
  • inne produkty niestabilne w temperaturze otoczenia: 5 °C ± 3 °C;
  • próbki wymazów sanitarnych: chłodzone w temperaturze od 1 °C do 8 °C (ISO 18593)

Do utrzymania warunków chłodniczych podczas transportu powinien być używany przenośny sprzęt chłodniczy lub wkłady lodowe ułożone wokół próbki (bez kontaktu z zapakowanymi próbkami).

 

  1. Za wykonane badanie wystawiana jest faktura VAT zgodnie z aktualnym cennikiem (dostępnym do wglądu w Laboratorium PSSE). Orientacyjną cenę za badania podajemy również telefonicznie.

 

  1.  Wydawanie sprawozdań z badań od poniedziałku do piątku w godz. 12:30 - 14:30 (po 2 – 10 dniach od daty dostarczenia próbki do Laboratorium – czas oczekiwania jest uzależniony od rodzaju badanej próbki i zakresu badania).
     
Zapraszamy Państwa również do wypełnienia naszej ankiety (link poniżej), która umożliwi lepszą współpracę z Laboratorium oraz pozwoli spełnić Państwa oczekiwania w związku z oferowanymi przez nas usługami,

 

Materiały

Zlecenie jednorazowe klient zewnętrzny - Formularz nr PO-02/F06 z dnia 13.01.2025r.
2025​_01​_13-Zlecenie​_jednorazowe​_klient​_zewnętrzny​_-Formularz​_nr​_PO-02​_​_F06​_13012025r.pdf 0.17MB
Ankieta dla klienta wewnętrznego i zewnętrznego PSSE w Kętrzynie
PO-02​_F07​_Ankieta​_dla​_klienta​_wew​_i​_zew​_04062018.pdf 0.20MB