W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

e-mail: hz.psse.kluczbork@sanepid.gov.pl

 

Kierownik: Teresa Maras



Główne zadania:

  1. Bieżący nadzór  sanitarny  nad przestrzeganiem  obowiązujących  przepisów prawnych     w zakresie produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz materiałów    i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
  2. Bieżący nadzór sanitarny  nad    przestrzeganiem   warunków   bezpieczeństwa   żywności  w zakładach żywienia zbiorowego.
  3. Bieżący nadzór sanitarny nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji kosmetyków i ich obrotu.
  4. Realizacja zadań w zakresie systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (RASFF).
  5. Realizacja zadań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych kosmetyków       w ramach sieci systemu RAPEX.
  6. Kontrola jakości zdrowotnej żywności i przedmiotów użytku w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu.
  7. Kontrola jakości zdrowotnej środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, składników żywności, materiałów lub wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przekraczających granicę.
  8. Udział  w opiniowaniu dokumentacji projektowej zakładów żywnościowo – żywieniowych oraz w dopuszczeniu do użytku obiektów nowowybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa, lub sprzedaży środków spożywczych
  9. Prowadzenie rejestru zakładów sektora spożywczego nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Kluczborku oraz uaktualnianie na bieżąco danych w nim zawartych.
  10. Współpraca z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie sprawowania nadzoru nad środkami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego.
  11. Współudział w prowadzeniu dochodzenia epidemiologicznego i opracowywaniu zbiorowych ognisk zatruć  pokarmowych.
{"register":{"columns":[]}}