Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
e-mail: hz.psse.kluczbork@sanepid.gov.pl
Kierownik: Teresa Maras
Główne zadania:
- Bieżący nadzór sanitarny nad przestrzeganiem obowiązujących przepisów prawnych w zakresie produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Bieżący nadzór sanitarny nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego.
- Bieżący nadzór sanitarny nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji kosmetyków i ich obrotu.
- Realizacja zadań w zakresie systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (RASFF).
- Realizacja zadań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych kosmetyków w ramach sieci systemu RAPEX.
- Kontrola jakości zdrowotnej żywności i przedmiotów użytku w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu.
- Kontrola jakości zdrowotnej środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, składników żywności, materiałów lub wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przekraczających granicę.
- Udział w opiniowaniu dokumentacji projektowej zakładów żywnościowo – żywieniowych oraz w dopuszczeniu do użytku obiektów nowowybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa, lub sprzedaży środków spożywczych
- Prowadzenie rejestru zakładów sektora spożywczego nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Kluczborku oraz uaktualnianie na bieżąco danych w nim zawartych.
- Współpraca z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie sprawowania nadzoru nad środkami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego.
- Współudział w prowadzeniu dochodzenia epidemiologicznego i opracowywaniu zbiorowych ognisk zatruć pokarmowych.