W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Załatwianie z spraw w HŻŻiPU

Rejestracja i zatwierdzanie zakładów sektora spożywczego
Podstawa prawna: Art.61,62,63,64 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2020r. poz. 2021.),
Wniosek o wpis do rejestru zakładów prowadzonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Kluczborku  wymagany jest w odniesieniu do:
•    działalności w zakresie dostaw bezpośrednich,
•    urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności,
•    obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej,
•    gospodarstw agroturystycznych,
•    podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1 000 hl w ciągu roku kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina,
•    aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego,
•    sklepów zielarskich,
•    przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie,
•    producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym,
•    zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności na odległość (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet,
•    zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem,
•    podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną,
•    podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny żywnością pochodzenia niezwierzęcego.
 
Wniosek powinien zawierać:
•    imię i nazwisko, numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy, numer REGON, jeżeli taki numer posiada, oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP),
•    numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym, o ile wnioskodawca taki numer posiada;
•    numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności – w odniesieniu do podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących działalność w zakresie dostaw bezpośrednich;
•    określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu,
•    określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.
W przypadku zgłoszenia urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności – wykaz tych urządzeń zawierający typ urządzenia, nazwę producenta i rok jego produkcji oraz datę uruchomienia.
Wniosek o zatwierdzenie zakładu (w drodze decyzji) i o wpis do rejestru
są zobowiązane złożyć wszystkie zakłady sektora spożywczego działające na terenie powiatu kluczborskiego które:
•    produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego,
•    wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,
•    produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzącego i produkty pochodzenia zwierzęcego.
Wniosek powinien zawierać:
•    imię i nazwisko, numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy oraz numer REGON, jeżeli taki numer posiada, oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP),
•    numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym, o ile wnioskodawca taki numer posiada;
•    określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu,
•    określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów są zobowiązane złożyć podmioty działające na terenie powiatu kluczborskiego w sektorze spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, znajdujące się już pod nadzorem (w rejestrze) Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Kluczborku .
Wniosek powinien zawierać:
•    imię i nazwisko, numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy oraz numer REGON, jeżeli taki numer posiada, oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP),
•    określenie czego dotyczy zmiana
•    określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.
Wniosek o wykreślenie z rejestru zakładów zobowiązane są złożyć podmioty znajdujące się w rejestrze zakładów nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Kluczborku,  po zakończeniu działalności.

{"register":{"columns":[]}}