Bezpieczne wakacje - Żywność w czasie upałów #latozsanepidem
05.07.2023
Podczas upałów powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co jemy. W wysokich temperaturach żywność staje się doskonałą pożywką dla rozwoju chorobotwórczych bakterii, grzybów i pleśni. Jak uniknąć ryzyka zatrucia pokarmowego?
Przechowywanie: dbaj o odpowiednie przechowywanie żywności. Wysokie temperatury mogą przyspieszać rozwój bakterii. W lodówce utrzymuj temperaturę poniżej 4°C, a w zamrażarce poniżej -18°C. Upewnij się, że drzwi lodówki są zamknięte i uszczelnione.
Separacja: Unikaj krzyżowego zanieczyszczenia. Przechowuj surowe mięso, ryby i drób w oddzielnych pojemnikach lub woreczkach, aby uniknąć kontaktu z innymi żywnościami, takimi jak owoce i warzywa.
Gotowanie: Upewnij się, że żywność jest odpowiednio gotowana. Należy dołożyć wszelkich starań, aby mięso, ryby i drób były dokładnie ugotowane, aby zniszczyć ewentualne bakterie.
Świeżość: Kupuj świeże produkty spożywcze. Wybieraj sklepy i stoiska z dobrą reputacją. Unikaj zakupu żywności, która jest leżąca na słońcu.
Picie: Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu. Upewnij się, że pijesz dużo wody, aby utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu, zwłaszcza w czasie upałów.
Monitorowanie: Uważnie obserwuj żywność podczas upałów. Jeśli zauważysz jakiekolwiek oznaki zepsucia, takie jak nieprzyjemny zapach, pleśń, zmiana konsystencji, zrezygnuj z jej spożycia.
#latozsanepidem
Materiały
5 krokow do bezpiecznej żywności5_kroków_.jpg 0.21MB Przed zakupami
przed_zakupami.jpg 0.21MB Po zakupach
po_zakupach.jpg 0.22MB Przed przygotowaniem posilku
przed_przygotowaniem_posilku.jpg 0.21MB Po przygotowaniu posiłku
po_przygotowaniu_posilku.jpg 0.22MB