Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Kierownik Sekcji
mgr inż. Anna Ulatowska
Zadanie Sekcji
Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy:
- prowadzenie nadzoru sanitarnego nad obiektami żywieniowymi, warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, warunkami żywienia zbiorowego, produkcji i obrotem materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, zakładami produkcji i obrotu produktami kosmetycznymi;
- dokonywanie odpraw granicznych.
Zadania swoje Sekcja realizuje poprzez:
- Prowadzenie kontroli sanitarnych zgodnie z opracowanym rocznym harmonogramem pracy nadzoru nad obiektami, kontroli interwencyjnych, kontroli granicznych, kontroli w ramach systemu RAPEX i RASFF, kontroli zgodnymi z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Zachodniopomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Szczecinie, w tym nadzorem nad produktami kosmetycznymi oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
- Prowadzenie kontroli i sporządzanie świadectw w ramach odpraw granicznych.
- Ocenę prezentacji internetowych środków spożywczych, produktów kosmetycznych wprowadzanych do obrotu za pośrednictwem stron i portali internetowych.
- Pobieranie próbek do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli oraz monitoringu zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego i rezerwowym planem poboru próbek.
- Prowadzenie postępowania administracyjnego oraz egzekucyjnego zgodnego z kpa.
- Rozpatrywanie wniosków i interwencji.
- Opracowywanie ognisk epidemicznych pochodzenia bakteryjnego, wirusowego, chemicznego oraz zatruć grzybami połączone z poborem próbek sanitarnych do badań laboratoryjnych.
- Realizowanie zadań wynikających z rocznego harmonogramu zasadniczych przedsięwzięć.
- Opracowywanie dokumentacji wynikającej z prowadzonych postepowań administracyjnych pism, opracowań, zestawień i sprawozdań.
- Opracowywanie sprawozdań, raportów, informacji ocen i analiz dotyczących zagadnień pionu żywienia.
- Udział w naradach i szkoleniach zakładowych oraz organizowanych przez Wojewódzką Stację Sanitarno – Epidemiologiczną w Szczecinie.
- Współpraca z innymi komórkami Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Koszalinie, Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Szczecinie, Inspekcjami oraz organami administracji samorządowej w zakresie zagadnień nadzoru nad bezpieczeństwem żywności.
- Bieżące zapoznawanie się z obowiązującymi przepisami i podnoszenie swoich kwalifikacji zawodowych.
- Działania w ramach Systemu RASFF.