Sierpniowe warzywa #latozsanepidem
16.08.2023
Sierpień to miesiąc bardzo bogaty w warzywa. Warzywa powinny być stale obecne naszej codziennej diecie, są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika, naturalnych przeciwutleniaczy i innych bioaktywnych związków.
W naszym jadłospisie powinniśmy uwzględniać 5 posiłków z udziałem warzyw i owoców. W sierpniu sezonowe warzywa to m.in:
- cukinia
- ogórki
- pomidory
- papryka
- szpinak
- fasolka szparagowa
Porady praktyczne w okresie letnim:
- spożywaj różnorodne warzywa – warto korzystać z bogactwa barw i smaków;
- często spożywaj warzywa krzyżowe (np. brokuły, kalafiory, kapusty, kalarepy) – zawarte w nich glukozynolany zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych;
- często sięgaj po pomidory oraz przetwory z pomidorów – zawarty w nich likopen zmniejsza ryzyko powstania chorób nowotworowych oraz chorób układu krążenia;
- kupuj lokalnie, odwiedź najbliższy targ lub bazar – kupowanie lokalnych i sezonowych warzyw to także korzyści dla środowiska.
Materiały
Sezonowe warzywa w sierpniuwarzywa_sierpień.jpg 0.17MB