W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sierpniowe warzywa #latozsanepidem

16.08.2023

Lato z Sanepidem

Sierpień to miesiąc bardzo bogaty w warzywa. Warzywa powinny być stale obecne naszej codziennej diecie, są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika, naturalnych przeciwutleniaczy i innych bioaktywnych związków.

W naszym jadłospisie powinniśmy uwzględniać 5 posiłków z udziałem warzyw i owoców. W sierpniu sezonowe warzywa to m.in:

  • cukinia
  • ogórki
  • pomidory
  • papryka
  • szpinak
  • fasolka szparagowa

 

Porady praktyczne w okresie letnim:

  • spożywaj różnorodne warzywa – warto korzystać z bogactwa barw i smaków;
  • często spożywaj warzywa krzyżowe (np. brokuły, kalafiory, kapusty, kalarepy) – zawarte w nich glukozynolany zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych;
  • często sięgaj po pomidory oraz przetwory z pomidorów – zawarty w nich likopen zmniejsza ryzyko powstania chorób nowotworowych oraz chorób układu krążenia;
  • kupuj lokalnie, odwiedź najbliższy targ lub bazar – kupowanie lokalnych i sezonowych warzyw to także korzyści dla środowiska.

Materiały

Sezonowe warzywa w sierpniu
warzywa​_sierpień.jpg 0.17MB
{"register":{"columns":[]}}