Sekcja Higieny Żywności i Żywienia
Kierownik: inż. Barbara Łupicka
ul. Niepodległości 66, 64-100 Leszno
tel.: 65 526 15 15 wew. 68, wew. 66, wew. 69
e-mail: higiena.zywnosci.psse.leszno@sanepid.gov.pl
Sekcja Higieny Żywności i Żywienia sprawuje nadzór nad:
warunkami produkcji, przechowywania, transportu i sprzedaży żywności , jakością – bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, oraz warunkami produkcji i sprzedaży materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami, które mogą mieć wpływ na zdrowie ludzi.
Dodatkowo prowadzony jest nadzór w ramach tzw. granicznej kontroli sanitarnej nad importowanymi (sprowadzanymi z krajów trzecich) produktami takimi jak: żywność i materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności jest w obecnych czasach problemem aktualnym ponieważ mimo stałego podnoszenia standardów higienicznych w produkcji żywności i wprowadzania nowoczesnych technologii, bardzo często dochodzi do ujawniania nowych „afer” związanych z zagrożeniami pojawiającymi się w środkach spożywczych, a liczba zgłaszanych zatruć pokarmowych w skali całego kraju jest nadal wysoka.
W świetle obowiązujących regulacji prawnych, to producent żywności ponosi pełną odpowiedzialność za bezpieczeństwo zdrowotne produkowanych i wprowadzanych do obrotu artykułów spożywczych.
Prawo żywnościowe stanowi, że żywność niebezpieczna nie może być wprowadzana do obrotu.
Działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej podejmowane w ramach urzędowych kontroli żywności mają zapewnić stałe monitorowanie jej bezpieczeństwa i jednocześnie zapobiegać potencjalnym zagrożeniom dla zdrowia konsumentów.
W Sekcji nadzoru Higieny Żywności i Żywienia pracuje 7 osób.
Wszystkie osoby posiadają wykształcenie wyższe, w tym 3 osoby ukończyły studia podyplomowe z zakresu bezpieczeństwa żywności.
Co roku jest opracowywany tzw. „Harmonogram kontroli” , w którym uwzględnia się obiekty przeznaczone do kontroli w danym roku kalendarzowym ze szczególnym uwzględnieniem tych, w których stwierdzone zostały nieprawidłowości w zakresie utrzymania zarówno prawidłowego stanu sanitarnego jak i technicznego.
Co roku w oparciu o materiały pokontrolne opracowuje się ocenę bezpieczeństwa i stanu sanitarnego Powiatu Leszczyńskiego, i Miasta Leszna, które są przedstawiane Staroście Powiatu i Prezydentowi Miasta.
W związku z pojawiającymi się zagrożeniami w żywności prowadzone są także działania w ramach systemu RASFF, to jest Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności I Paszach, które polegają na monitorowaniu wycofywania przez przedsiębiorców artykułów stwarzających zagrożenie dla zdrowia ludzi.
Materiały
Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnejwniosek-o-wpis-zakladu-do-rejestru.pdf 0.16MB Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
wniosek-o-dokonanie-zmian.pdf 0.16MB Wniosek o zatwierdzenie zakładu i wpis w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
wniosek-o-zatwierdzenie-zakladu.pdf 0.16MB Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
wniosek-o-wykreslenie-zakladu.pdf 0.16MB Wniosek o dokonanie granicznej kontroli sanitarnej środka spożywczego / materiału lub wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością
wniosek-o-dokonanie-granicznej-kontroli-sanitarnej-srodka-spozywczego.pdf 0.10MB Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych
poradnik-dobrej-praktyki-higienicznej-i-produkcyjnej-przy-produkcji-zywnosci-niezwierzecego-pochodenia.pdf 1.83MB Rolniczy handel detaliczny żywność pochodzenia roślinnego - prezentacja
rolniczy-handel-detaliczny-zywnosc-pochodzenia-roslinnego-prezentacja.pdf 1.17MB Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania - ulotka
ulotka-podstawowe-zasady-bezpiecznego-grzybobrania.pdf 3.97MB Grzyby - prezentacja
grzyby-psse.pdf 2.61MB Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
materialy-i-wyroby-przeznaczone-do-kontaktu-z-zywnoscia.pdf 0.23MB Normy żywienia dla populacji Polski
normy-zywienia.pdf 0.13MB Bezpieczeństwo żywności na etapie produkcji pierwotnej (dotyczy działalności rolniczej)
produkcja-pierwotna-dot-dzialalnosci-rolniczej.pdf 0.18MB Rolniczy handel detaliczny (RHD) - informacje podstawowe
roliniczy-handel-detaliczny.pdf 0.25MB Środki spożywcze oraz żywienie dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
srodki-spozywcze-oraz-zywienie-dzieci.pdf 0.18MB Interwencje konsumenckie
interwencje-konsumenckie.pdf 0.79MB WHO - Poradnik "Pięć kroków do bezpiecznej uprawy owoców i warzyw"
WHO-poradnik-piec-krokow-do-bezpiecznej-uprawy-owocow-i-warzyw.pdf 6.47MB