W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sezon na grzyby

13.09.2024

Grzyby

Wraz z nadejściem jesieni lasy wypełniają się grzybiarzami. Grzybobranie to w naszym kraju bardzo popularna forma spędzania wolnego czasu. Niestety, w lesie łatwo o pomyłkę, która może poskutkować hospitalizacją, a nawet zgonem. Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów. Wybierając się do lasu nie należy polegać wyłącznie na swojej intuicji. Warto przypomnieć sobie wcześniej jak wyglądają najbardziej trujące gatunki grzybów i wziąć ze sobą podręczny atlas grzybów.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Lesznie przypomina o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania:

  1. Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz całkowitą pewność, że są jadalne. Jeżeli masz wątpliwości – nie ryzykuj!
  2. Zbieraj grzyby do wiklinowego koszyka, łubianki lub innych pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem. 
  3. Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie. Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby.
  4. Nie przyjmuj rad od innych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła.
  5. Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak).
  6. Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  7. Grzyby, których nie chcesz zbierać, pozostaw nienaruszone. Są one pożywieniem dla zwierząt. Wiele gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
  8. Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni. Jeśli jej nie uszkodzisz, wyrosną na niej kolejne grzyby.
  9. Jeśli po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni czy podwyższona temperatura – należy Pić ciepławą wodę z solą (dzieci tylko wodę, bez soli), spowodować wymioty, wezwać pomoc lub zgłosić się do lekarza/szpitala. W żadnym razie nie zażywać środków przeczyszczających. Nie należy mu podawać alkoholu ani mleka, ponieważ powodują one szybsze przenikanie substancji toksycznych do krwi.
     

Materiały

Prezentacja - Grzyby
grzyby.pdf 3.25MB
Ulotka - Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
ulotka-podstawowe-zasady-bezpiecznego-grzybobrania.pdf 3.97MB
Zatrucia grzybami. Objawy I pomocy, leczenie
Zatrucia​_grzybami​_Objawy,​_pierwsza​_pomoc,​_leczenie.pdf 0.60MB
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
Ulotka​_podstawowe​_zasady​_bezpiecznego​_grzybobrania.pdf 3.97MB
{"register":{"columns":[]}}