Nadzór sanitarny
Stanowisko pracy do spraw Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego
Do zakresu działania Sekcji Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego, należy wydawanie decyzji, uzgodnień bądź opinii do różnego rodzaju opracowań urbanistycznych, projektowych, realizacyjnych z zakresu budownictwa pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych.
W szczególności:
- opiniowanie miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego,
- uzgadnianie warunków zabudowy i zagospodarowania przestrzennego,
- opiniowanie projektów inwestycji budowlanych,
- opiniowanie projektów wytycznych lub norm pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych,
- Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytkowania obiektów budowlanych oraz przejmowaniu do eksploatacji wybudowanych i przebudowanych zakładów pracy lub ich części.
- Pracownicy Sekcji udzielają informacji i konsultacji w zakresie zagadnień higienicznych i zdrowotnych oraz sanitarnych środowiska odnoszących się do procesu inwestycyjnego.
Sekcja Higieny Dzieci i Młodzieży
Zadaniem Sekcji Higieny Dzieci i Młodzieży jest nadzór sanitarny nad szkołami, placówkami oświatowo–wychowawczymi, opiekuńczymi, szkołami wyższymi oraz obiektami wypoczynku dzieci i młodzieży.
W szczególności prowadzi kontrole w zakresie:
- przestrzegania wymagań higienicznych i zdrowotnych w placówkach oświatowo - wychowawczych (żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe, gimnazja, licea, szkoły pomaturalne, szkoły wyższe, domy dziecka, internaty, bursy, domy studenckie, placówki rekreacyjne, placówki pracy pozaszkolnej) oraz w placówkach wypoczynku dzieci i młodzieży.
- przestrzegania zasad higieny procesów nauczania.
Sekcja Higieny Komunalnej
Sekcja Hiegieny Komunalna kontroluje przestrzeganie wymagań higienicznych i zdrowotnych w zakresie:
- higieny środowiska zwłaszcza wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, powietrza, gleby, wody w kąpieliskach i innych elementów środowiska,
- utrzymania należytego stanu higienicznego obiektów użyteczności publicznej zwłaszcza takich jak: zakładów fryzjerskich i kosmetycznych, hoteli, noclegowni, obiektów turystyczno-wypoczynkowych i jednostek służby zdrowia,
- utrzymania należytego stanu higienicznego środków komunikacji osobowej.
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Sekcja prowadzi nadzór nad warunkami higieniczno-sanitarnymi zakładów i wyposażenia, wymaganiami w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji i w obrocie środkami spożywczymi, dozwolonymi substancjami dodatkowymi z wyłączeniem środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami.
1. Uzyskanie zgody na działalność w obiektach produkcji i obrotu żywnością:
a) złożenie w sekretariacie PSSE wniosku o wydanie opinii sanitarnej wraz z dokumentacją: zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, NIP, REGON, projekt budowlany, umowę najmu lokalu (kserokopie),
b) odbiór sanitarno - techniczny pomieszczeń przeznaczonych do prowadzenia działalności wspólnie z Sekcją Nadzoru Zapobiegawczego,
c) wydanie decyzji zezwalającej na prowadzenie działalności.
2. Uzyskanie opinii sanitarnej na środek transportu służący do przewozu artykułów spożywczych:
a) złożenie wniosku wraz z dokumentacją: dowód rejestracyjny pojazdu, zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, NIP, REGON (kserokopie),
b) wizja środka transportu na terenie PSSE,
c) wydanie stosownej decyzji.
3. Uzyskanie decyzji niezbędnej do otrzymania koncesji na sprzedaż alkoholu:
a) złożenie wniosku,
b) wydanie decyzji.
4. Uzyskanie zgody na działalność w obiektach sezonowych:
a) złożenie w sekretariacie PSSE wniosku o wydanie opinii sanitarnej wraz z dokumentacją: zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, NIP, REGON (kserokopie)
b) odbiór sanitarno - techniczny pomieszczeń przeznaczonych do prowadzenia działalności,
c) przedstawienie pozytywnego wyniku badań laboratoryjnych wyrobów pobranych z produkcji próbnej,
d) wydanie decyzji zezwalającej na prowadzenie działalności.
5. W ramach bieżącego nadzoru sanitarnego przedstawiciele Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego:
a) przeprowadzają kontrole sanitarne w:
- zakładach produkcyjnych takich, jak: wytwórnie lodów, piekarnie, ciastkarnie, młyny, zakłady garmażeryjne, wytwórnie surówek, makaronów, wyrobów cukierniczych, koncentratów, wytwórnie wód mineralnych oraz wytwórnie używek,
- obiektach obrotu żywnością - sklepy, kioski, magazyny hurtowe, targowiska, handel okrężny,
- zakładach żywieniowych: szpitalach i innych placówkach służby zdrowia, szkołach, przedszkolach, żłobkach, domach dziecka, internatach, stołówkach pracowniczych, akademickich i w ośrodkach wczasowych, restauracjach, punktach gastronomicznych, pijalniach piwa i innych punktach prowadzących żywienie,
- wytwórniach chemii gospodarczej, opakowań do żywności oraz innych przedmiotów użytku mających kontakt z żywnością,
b) dokonują oceny sposobu żywienia w placówkach służby zdrowia, oświatowo-wychowawczych oraz prowadzących żywienie dla grup zorganizowanych, która obejmuje ocenę jadłospisów dekadowych i racji pokarmowych oraz prób posiłków do oceny laboratoryjnej. Propagują zasady zdrowego żywienia.
c) pobierają próby artykułów spożywczych z nadzorowanych zakładów oraz prób wymazów sanitarnych do badań laboratoryjnych.
Podstawą działania Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia jest:
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171 poz. 1225 z późn. zm.)
- Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. Unii Europejskiej i Rady L 139/1 z 30 kwietnia 2004 r.)
- rozporządzenie (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. U. Unii Europejskiej i Rady L 191 z 30 kwietnia 2004 r.),
Stanowisko pracy do spraw Epidemiologii
Do zakresu działania stanowisko pracy do spraw Epidemiologii należy zapobieganie i zwalczanie chorób zakaźnych, zakażeń u ludzi.
W szczególności przez:
- rejestrowanie chorób zakaźnych i pasożytniczych, rozpoznawanie i śledzenie sytuacji epidemiologicznej, dokonywanie okresowych analiz sytuacji epidemiologicznej,
- podejmowanie działań przeciwepidemicznych i zapobiegawczych celem unieszkodliwienia źródła zakażenia i przecięcia dróg szerzenia,
- zwalczanie i opracowywanie ognisk epidemicznych,
- sprawowanie nadzoru epidemicznego nad chorymi i nosicielami, oraz nadzoru nad osobami pokąsanymi przez zwierzęta,
- sprawowanie nadzoru nad warunkami higieniczno-sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne oraz nad dezynfekcją, dezynsekcją i deratyzacją w zakładach opieki zdrowotnej,
- nadzorowanie realizacji Programu Szczepień Ochronnych, organizowanie szczepień akcyjnych, prowadzenie magazynu szczepionek, dystrybucja szczepionek do świadczeniodawców wykonujących szczepienia ochronne w ramach w/w programu,
- prowadzenie magazynu środków dezynfekcyjnych oraz organizowanie akcji zwalczania gryzoni, kontrolowanie akcji na nadzorowanym terenie.
Stanowisko pracy do spraw Higieny Dzieci i Młodzieży
Zadaniem stanowisko pracy do spraw Higieny Dzieci i Młodzieży jest nadzór sanitarny nad szkołami, placówkami oświatowo–wychowawczymi, opiekuńczymi, szkołami wyższymi oraz obiektami wypoczynku dzieci i młodzieży.
W szczególności prowadzi kontrole w zakresie:
- przestrzegania wymagań higienicznych i zdrowotnych w placówkach oświatowo - wychowawczych (żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe, gimnazja, licea, szkoły pomaturalne, szkoły wyższe, domy dziecka, internaty, bursy, domy studenckie, placówki rekreacyjne, placówki pracy pozaszkolnej) oraz w placówkach wypoczynku dzieci i młodzieży.
- przestrzegania zasad higieny procesów nauczania.
Stanowisko pracy do spraw Higieny Pracy
- nadzór sanitarny nad warunkami zdrowotnymi środowiska pracy w celu zapobiegania powstawaniu chorób zawodowych i innych chorób związanych z warunkami pracy,
- nadzór nad przestrzeganiem zakazu wytwarzania i wprowadzania do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej środków zastępczych lub nowych substancji psychoaktywnych w rozumieniu ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii;
- nadzór nad przestrzeganiem przez osoby wprowadzające do obrotu i stosujące w działalności zawodowej substancje i preparaty chemiczne, przepisów ustawy o substancjach i mieszaninach chemicznych,
- nadzór nad przestrzeganiem przepisów ustawy o produktach biobójczych w zakresie wprowadzania do obrotu produktów biobójczych i substancji czynnych przeznaczonych do stosowania w produktach biobójczych oraz ich stosowania w działalności zawodowej,
- nadzór nad czynnikami biologicznymi szkodliwymi dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochroną zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki,
- nadzór nad substancjami, mieszaninami, czynnikami lub procesami technologicznymi o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy,
- nadzór nad warunkami bezpiecznego usuwania wyrobów zawierających azbest i nadzór nad programem „ Usuwania azbestu i wyrobów zawierających azbest w latach 2002- 2032”
- nadzór nad warunkami i ograniczeniami wprowadzania do obrotu i stosowania środków powierzchniowo czynnych i detergentów zawierających środki powierzchniowo czynne określonych przepisami w sprawie detergentów,
- prowadzenie postępowania administracyjnego w związku ze zgłoszeniem podejrzenia, rozpoznania choroby zawodowej lub braku podstaw do rozpoznania choroby zawodowej oraz przygotowanie odpowiednich decyzji
- rozpatrywanie wniosków i interwencji w zakresie swojego działania,