Akcje, kampanie, projekty
-
21.11.2024Światowy Dzień Rzucania Palenia21 listopada 2023 roku obchodzony jest Światowy Dzień Rzucania Palenia. To dobra okazja, aby przypomnieć, jak wiele korzyści niesie za sobą zerwanie z nałogiem. Palenie tytoniu jest jednym z najczęściej występujących nałogów wśród Polaków. Warto wiedzieć, że palenie papierosów jest nie tylko głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na raka płuc czy krtani, ale również na raka pęcherza moczowego.
-
12.11.2024Profilaktyka zdrowotna i kluczowe wyzwania związane ze zdrowiem seniorówZdrowie seniorów staje się coraz ważniejszym tematem w obliczu starzejącego się społeczeństwa. Osoby starsze, często zmagające się z różnymi schorzeniami, wymagają szczególnej uwagi w zakresie profilaktyki, aktywności fizycznej, diety oraz wsparcia psychicznego. Zrozumienie tych aspektów jest kluczowe dla poprawy jakości życia oraz ogólnego samopoczucia. W miarę jak społeczeństwo się starzeje, zdrowie seniorów staje się coraz ważniejszym tematem. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w Polsce liczba osób w wieku 65 lat i starszych wzrośnie z około 3,5 miliona w 2021 roku do 5,2 miliona w 2040 roku, co oznacza, że w ciągu najbliższych dwóch dekad ten odsetek wzrośnie o 25%. W 2022 roku osoby starsze stanowiły już 15,5% populacji kraju, co podkreśla znaczenie dostosowywania polityki społecznej i systemu opieki zdrowotnej do zmieniających się potrzeb demograficznych. Zmiany demograficzne, takie jak wydłużenie życia oraz niższy przyrost naturalny, stają się wyzwaniem nie tylko dla systemu opieki zdrowotnej, ale także dla całego społeczeństwa. Dlatego kluczowe jest zrozumienie i zadbanie o zdrowie seniorów, aby poprawić jakość ich życia i wspierać ich w codziennych zmaganiach. Zadbaj zarówno o zdrowie fizyczne, jak i psychiczne.
-
04.10.2024Szczepienia HPV
-
27.09.2024Sezon na grzyby - Bezpieczne grzybobranieSezon na grzyby rozpoczęty. Grzybobranie w naszym kraju jest bardzo popularne. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na ich walory smakowe. Pobyt w lesie jest także bardzo dobrą formą aktywnego wypoczynku. W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów, wśród których występują grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy. Jest to jedyny sposób uniknięcia tragicznych konsekwencji spożycia grzybów trujących.
-
17.09.2024Strategie dla bezpieczeństwa i zdrowia w zautomatyzowanym świecieEuropejska Agencja Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy (EUOSHA) prowadzi w latach 2023-2025 ogólnoeuropejską kampanię pt. “Bezpieczeństwo pracy w świece cyfrowym” w celu podniesienia świadomości na temat związku technologii cyfrowych z bezpieczeństwem i zdrowiem w miejscu pracy. Jeśli technologie są zaprojektowane, wdrożone, zarządzane i wykorzystywane zgodnie z podejściem skoncentrowanym na człowieku, mogą być bezpieczne i produktywne. Ponieważ wykorzystanie tych technologii w pracy stale rośnie, a ich wpływ na pracę i miejsca pracy wciąż nie jest w pełni określony, ważne jest, aby zrozumieć, jak opracować strategie, które promują i chronią bezpieczeństwo i zdrowie pracowników.
-
26.08.2024Dopalacze to śmierćDopalacze to substancje psychoaktywne, które nie zostały zaklasyfikowane jako narkotyki. Substancje te często mają bardzo silne działanie, uzależniają i wywołują szereg skutków ubocznych. Jednocześnie, brak dokładnej specyfikacji i zaostrzonych skutków prawnych sprawia, że są o wiele łatwiej dostępne niż narkotyki, dlatego po dopalacze sięgają coraz młodsze osoby. I właśnie, dlatego są tak niebezpieczne. Co warto wiedzieć o dopalaczach?
-
09.08.2024Projekt PARCCelem projektu Partnerstwo na rzecz oceny ryzyka związanego z chemikaliami (PARC) jest opracowanie metod oceny ryzyka chemicznego w celu ochrony zdrowia ludzkiego i środowiska. W ramach projektu w akredytowanych laboratoriach Unii Europejskiej będzie prowadzona analiza narażenia na około 100 substancji chemicznych, a także będą prowadzone badania w zakresie określenia skutków tego narażenia tj. wpływu chemikaliów na zdrowie.
-
21.06.2024Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood - IV edycja 2024 ,,Jedz bezpiecznie”Kampania informacyjna ,,Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood - IV edycja 2024 ,,Jedz bezpiecznie” Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Lwówku Śląskim informuje, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) prowadzi IV edycję kampanii informacyjnej „Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood. W roku 2024 kampania przebiega pod nazwą #Safe2EatEU ,,Jedz bezpiecznie”.
-
28.05.202431 MAJA TO ŚWIATOWY DZIEŃ BEZ TYTONIU31 maja obchodzimy święto, które jest okazją do zwrócenia uwagi na powszechność nałogu palenia papierosów i jego negatywne skutki zdrowotne.
-
20.02.2024WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY TYPU A (WZW A)