Grzyby - kurka nie taka oczywista
08.07.2022
Lipiec to idealny miesiąc na znalezienie uwielbianych przez nas kurek. Kurka czyli pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius ) to grzyb występujący najczęściej w lasach iglastych i liściastych od czerwca do października. Rośnie zarówno gromadnie, masowo, jak i pojedynczo. U młodych owocników kapelusz jest okrągły, następnie staje się wypukły z lejkowatym zagłębieniem i nieregularnie podwiniętym brzegiem, z listewkami mocno zbiegającymi na trzon, barwy od jasnożółtej do żółtej. Powierzchnia jest matowa i gładka. Trzon jest cylindryczny, pełny, zwężający się ku podstawie, krótki o żółtawej barwie. Miąższ o zwartej konsystencji, kruchy i łamliwy. Zapach przyjemny owocowy, smak delikatnie ostry, pieprzny.
Niestety nie dla wszystkich jest to grzyb rozpoznawalny. Potrafi być mylony z niejadalną lisówką pomarańczową (Hygrophoropsis aurantiaca) - tzw. fałszywą kurką, występującą od września do listopada, w lasach iglastych i mieszanych. Lisówka posiada kapelusz białawy do pomarańczowego, lekko filcowaty. Blaszki pomarańczowo-żółte, trzon cienki, wiotki, wysmukły. Jest grzybem niejadalnym, wywołującym zaburzenia trawienne.
️Pamiętajmy, aby zbierać grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni oraz korzystajmy z atlasów grzybowych, aby uniknąć zatrucia!
Poznaj z nami grzyby, by uniknąć zatrucia!