W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komunikat nr 7/24 z dnia 17.09.2024 roku dot. żywności mającej kontakt z wodą powodziową

17.09.2024

  • Nie należy spożywać, przetwarzać ani uzdatniać żywności wykazującej cechy zamoczenia.
  • Zalecenie to dotyczy żywności niezależnie od miejsca w której się znajduje a mianowicie: gospodarstw domowych; sklepów, hurtowni i zakładów produkujących żywność.
  • Nie nadają się do spożycia produkty bez zewnętrznych oznak uszkodzenia przetrzymywane przez dłuższy okres w niewłaściwej temperaturze (wyłączone urządzenia chłodnicze).
  • Żywność zalaną, zamoczoną należy zgromadzić w wydzielonym miejscu.
  • W sklepach, hurtowniach należy: usunąć wszelkie zanieczyszczenia, osuszyć i przewietrzyć pomieszczenia, umyć i zdezynfekować pomieszczenia.
  • Kupując żywność należy zwrócić szczególną uwaga na: wygląd i stan opakowań (zacieki i ślady korozji), czytelność nadruku (etykiety), termin przydatności do spożycia.
  • Warzywa, Jarzyny, owoce, które w czasie powodzi były pod wodą - są niezdatne do spożycia.
  • W razie niezbędnej konieczności spożywania takich płodów rolnych należy je po dokładnym umyciu wodą zdatną do spożycia długotrwale obgotować.
  • Wszelkie wątpliwości związane ze stanem sanitarnym obiektów i dystrybucją żywności należy zgłaszać właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej. 

W związku z zatopieniem niektórych terenów zaleca się:

  • na terenach zatopionych korzystać tylko z wody wodociągowej, dowożonej beczkowozami lub wód butelkowanych, ponieważ są pod nadzorem służby sanitarnej.
  • Jeżeli nie ma innych wymienionych wyżej możliwości, to pić tylko wodę gotowaną co najmniej 5 minut.
  • Nie spożywać żywności o cechach świadczących o jej przemoczeniu.
  • Nie spożywać jarzyn i warzyw z upraw zalanych wodą. Jeżeli się musi to tylko dobrze gotowane. 
  • W przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych przewodu pokarmowego (biegunka, wymioty - zgłosić się do lekarza).

Co należy zrobić po opadnięciu fali powodziowej:

  1. Ze źródeł wody, które zostały zatopione lub choćby podtopiono należy:
  • wypompować wodę, naprawić uszkodzenia, zabetonować ubytki i szpary, wyczyścić, po napełnianiu studni wodą należy ją wydezynfekować, po czym wodę długo odpompowywać. 
  • badanie wody można wykonać dopiero wtedy, gdy zostaną wykonane wyżej wymienione czynności. Dotyczy to ujęć wodociągowych i studni indywidualnych,

2. Miasto, wieś, osiedle, najbliższe otoczenie doprowadzić do porządku. W pierwszej kolejności usunąć:

  • padłe zwierzęta (sposoby i miejsca usuwania padłych zwierząt zostaną wskazane przez Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego), 
  • odchody ludzkie i zwierzęce,
  • na końcu pozostałe nieczystości. 
{"register":{"columns":[]}}