Sezon na grzyby - Bezpieczne grzybobranie
27.09.2024
Sezon na grzyby rozpoczęty. Grzybobranie w naszym kraju jest bardzo popularne. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na ich walory smakowe. Pobyt w lesie jest także bardzo dobrą formą aktywnego wypoczynku. W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów, wśród których występują grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy. Jest to jedyny sposób uniknięcia tragicznych konsekwencji spożycia grzybów trujących.
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
-
należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości,
że są jadalne (warto korzystać z atlasów)
-
należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek
-
początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia
-
należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące, jak np. muchomor zielonawy – sromotnikowy, mają przyjemny, słodkawy smak)
-
należy zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ powodują one zaparzanie i przyspieszają psucie grzybów
-
nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo
-
nie należy zbierać grzybów w okolicach skupiska odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu oraz przy drogach
o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia
-
nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu
Jeżeli nie mamy pewności, czy grzyb jest jadalny – nie ryzykujmy! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach!
Kim jest grzyboznawca/klasyfikator grzybów?
-
grzyboznawca – posiada uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych
-
klasyfikator grzybów - posiada uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych
Konsumpcja grzybów
-
Jedzenie grzybów, szczególne leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego.
-
Nie należy spożywać grzybów w zbyt dużych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne. Może to być również niebezpieczne ze względu na stopień skażenia owocników metalami ciężkimi, które mogą kumulować się w naszych organizmach.
-
Nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Należy spożywać wyłącznie grzyby jadalne poddane obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie.
-
Niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem! (np. borowik ponury, czernidlak pospolity)
-
Jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – należy niezwłocznie wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza.
Ocena grzybów
W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady wykwalifikowanych klasyfikatorów grzybów zatrudnionych w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lwówku Śląskim. Do oceny grzybów należy przynosić całe owocniki (kapelusz oraz trzon), ponieważ istotne cechy diagnostyczne często znajdują się na trzonie owocnika.
Ponadto Atest na grzyby świeże można uzyskać w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Lwówku Śląskim ul. Partyzantów 6 59 – 600 Lwówek Śląski po uprzednim kontakcie telefonicznym pod numerem tel./fax 75 7824359 wew. 25.
Materiały
Ulotka bezpieczne grzybobranieUlotka_bezpieczne_grzybobranie.pdf 0.63MB Zatrucia grzybami
Zatrucia_grzybami_Objawy,_pierwsza_pomoc,_leczenie.pdf 0.60MB