W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania i dodatkowa działalność

Zakres zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia:

  • Sprawowanie nadzoru bieżącego nad przestrzeganiem warunków sanitarnych w procesie produkcji, obrocie i transporcie środków spożywczych, suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i żywności z dodatkiem witamin, składników mineralnych oraz innych substancji.
  • Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków w ramach urzędowej kontroli i monitoringu.
  • Dokonywanie oceny sposobu żywienia - zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego.
  • Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad warunkami higieny i racjonalnym żywieniem w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego.
  • Podejmowanie środków przewidzianych przepisami o postępowaniu przymusowym w administracji w stosunku do winnych naruszenia przepisów sanitarnych w zakresie bezpieczeństwa żywności, przygotowywanie wystąpień do odpowiednich organów administracji i podmiotów gospodarczych.
  • Uczestniczenie w profilaktyce oraz opracowywaniu i zwalczaniu ognisk zatruć pokarmowych.
  • Rozpatrywanie skarg i wniosków z zakresu działania pionu bezpieczeństwa żywności i żywienia.
  • Uczestniczenie w działaniach związanych z obowiązującym w krajach UE systemem wczesnego ostrzegania o produktach niebezpiecznych (RASFF).
  • Współpraca z innymi jednostkami urzędowej kontroli żywności (Inspekcja weterynaryjna, Inspekcja handlowa, Inspekcja ochrony środowiska, inspekcja ochrony roślin i nasiennictwa), władzami samorządowymi
  • udział w szkoleniach i instruktażach organizowanych przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną we Wrocławiu oraz inne instytucje;
  • kontrola oznakowania środków spożywczych, opiniowanie etykiet;
  • wykonywanie zadań nałożonych przez PWIS we Wrocławiu oraz przekazywanie zbiorczych informacji i sprawozdań liczbowych i opisowych.
{"register":{"columns":[]}}