Zadania i dodatkowa działalność
Zakres zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia:
- Sprawowanie nadzoru bieżącego nad przestrzeganiem warunków sanitarnych w procesie produkcji, obrocie i transporcie środków spożywczych, suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i żywności z dodatkiem witamin, składników mineralnych oraz innych substancji.
- Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków w ramach urzędowej kontroli i monitoringu.
- Dokonywanie oceny sposobu żywienia - zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego.
- Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad warunkami higieny i racjonalnym żywieniem w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego.
- Podejmowanie środków przewidzianych przepisami o postępowaniu przymusowym w administracji w stosunku do winnych naruszenia przepisów sanitarnych w zakresie bezpieczeństwa żywności, przygotowywanie wystąpień do odpowiednich organów administracji i podmiotów gospodarczych.
- Uczestniczenie w profilaktyce oraz opracowywaniu i zwalczaniu ognisk zatruć pokarmowych.
- Rozpatrywanie skarg i wniosków z zakresu działania pionu bezpieczeństwa żywności i żywienia.
- Uczestniczenie w działaniach związanych z obowiązującym w krajach UE systemem wczesnego ostrzegania o produktach niebezpiecznych (RASFF).
- Współpraca z innymi jednostkami urzędowej kontroli żywności (Inspekcja weterynaryjna, Inspekcja handlowa, Inspekcja ochrony środowiska, inspekcja ochrony roślin i nasiennictwa), władzami samorządowymi
- udział w szkoleniach i instruktażach organizowanych przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną we Wrocławiu oraz inne instytucje;
- kontrola oznakowania środków spożywczych, opiniowanie etykiet;
- wykonywanie zadań nałożonych przez PWIS we Wrocławiu oraz przekazywanie zbiorczych informacji i sprawozdań liczbowych i opisowych.