Sekcja Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych
- Akty prawne
- Żywienie
- Kosmetyki
- pliki do pobrania
- Pięć kroków do bezpieczniejszej uprawy owoców i warzyw: promocja zdrowia poprzez zmniejszenie ryzyka skażenia mikrobiologicznego
- Rolniczy handel detaliczny
- Produkcja podstawowa żywności pochodzenia roślinnego
- Kodeks Postępowania w zakresie zarządzania alergenami pokarmowymi dla podmiotów działających na rynku spożywczym
Zadania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych
Zadania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych
- Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego – nadzór nad jakością żywienia w restauracjach, stołówkach zakładowych, stołówkach szpitalnych, bufetach, stołówkach szkolnych i przedszkolnych, na koloniach, obozach, w zakładach małej gastronomii i wszystkich innych placówkach żywieniowych;
- Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu, w celu sprawdzenia ich zgodności z przepisami prawa żywnościowego;
- Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji kosmetyków i ich obrotu oraz pobieranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli;
- Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych – RASFF;
- Podejmowanie działań mających na celu wycofanie z obrotu kosmetyków w ramach sieci systemu RAPEX;
- Udział w zwalczaniu chorób szerzących się drogą pokarmową i opracowywanie ognisk chorób przenoszonych drogą pokarmową we współpracy z Sekcją Przeciwepidemiczną;
- Upowszechnianie wiedzy o żywności, propagowanie zasad racjonalnego żywienia i zachowań prozdrowotnych, promowanie zdrowego stylu życia wspólnie z innymi pracownikami Powiatowej Stacji;
- Rozpatrywanie spraw zgodnie z kpa, w tym prowadzenie postępowania administracyjnego, egzekucyjnego, rozpatrywanie skarg, wniosków i interwencji;
- Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów nowowybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa, lub sprzedaży środków spożywczych. Przygotowywanie decyzji w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, przedłużenia warunkowego zatwierdzenia, zawieszenia zatwierdzenia, cofnięcia zatwierdzenia zakładów działających w sektorze spożywczym (w tym środków transportu żywności) podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zlokalizowanych na terenie nadzorowanym przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Malborku;
- Prowadzenie rejestru zakładów sektora spożywczego nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Malborku oraz uaktualnianie na bieżąco danych w nim zawartych;
- Uczestniczenie w szkoleniach wewnętrznych i zewnętrznych;
- Przeprowadzanie granicznej kontroli sanitarnej dot. importu i eksportu żywności pochodzenia niezwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych oraz substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów lub wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- Współpraca z innymi inspekcjami w zakresie bezpieczeństwa żywności;
- Opracowywanie zamierzeń, planów pracy oraz planu pobierania próbek żywności
oraz sporządzanie sprawozdań z ich realizacji.