Żywienie
Żywienie
- Aktualne normy żywienia:
- Normy żywienia dla populacji Polski pod redakcją prof. dr. hab. n. med. Mirosława Jarosza, Wydawca: Instytut Żywności i Żywienia 2017 r.
https://ncez.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/normy-zywienia-2017
- Żywienie chorych w szpitalach:
- Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach pod redakcją Mirosława Jarosza, Wydawca: Instytut Żywności i Żywienia, 2011 r.
http://www2.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/polzdrow_prawzywienie_20120522_zal14.pdf
- Rozporządzenie „sklepikowe”:
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach
https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//516/12285304/12352564/dokument235032.pdf
- Publikacje dla realizatorów żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży:
- Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życiapod redakcją Mirosława Jarosza, Wydawca: Instytut Żywności i Żywienia, 2008 r.
http://www.zachowajrownowage.pl/wp-content/uploads/2015/07/4poradnik_zasady_zywienia.pdf
- Żywienie w żłobkach. Praktyczne wprowadzenie aktualnych norm i zaleceń. Stowarzyszenie „Zdrowe Pokolenia”, Warszawa 2018. https://gis.gov.pl/wp-content/uploads/2018/05/%C5%BBywienie-dzieci-w-%C5%BC%C5%82obkach-poradnik.pdf
- Obiady szkolne z uwzględnieniem zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP dla posiłków szkolnychpod redakcją Mirosława Jarosza, Wydawca: Instytut Żywności i Żywienia, 2008 r.
http://www.zachowajrownowage.pl/wp-content/uploads/2015/06/4obiady.pdf
- Rekomendacje dla realizatorów żywienia z zakresu zasad prawidłowego żywienia dzieci w przedszkolachpod redakcją Jadwigi Charzewskiej, Wydawca: Instytut Żywności i Żywienia, 2011 r.
http://www.zachowajrownowage.pl/wp-content/uploads/2015/06/Przedszkola-I-druk-PIATEK2.pdf
- Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (śniadania, obiady, podwieczorki) opracowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywieniapod redakcją Jadwigi Charzewskiej, Wydawca: Instytut Żywności i Żywienia, 2011 r.
http://www.zachowajrownowage.pl/wp-content/uploads/2015/06/Przedszkola-II-druk-PIATEK2.pdf
- Poradniki dla rodziców:
- O żywieniu i aktywności fizycznej dzieci pod redakcją Haliny Weker, Instytut Matki i Dziecka
http://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/poradnik_internet.pdf
- Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1 do 3 roku życia, opracowanie merytoryczne: Halina Weker, Instytut Matki i Dziecka
http://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/poradnik.pdf
- Poradniki dla kobiet w ciąży:
- Poradnik żywienia kobiet w ciąży, opracowanie merytoryczne: Dorota Świątkowska, Instytut Matki i Dziecka
http://www.imid.med.pl/images/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf
- Kalendarz żywienia i aktywności fizycznej młodej mamy 2015/2016,opracowanie: Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”
http://www.zachowajrownowage.pl/uploaded/kalendarz_zywienia_v5.pdf
Więcej informacji o zdrowym żywieniu można znaleźć na stronach internetowych:
- Programu Trzymaj formę! http://www.trzymajforme.pl/start-16
- Instytutu Żywności i Żywienia http://www.izz.waw.pl/pl/
- Projektu edukacyjnego „Zachowaj równowagę” realizowanego przez Instytut Żywności i Żywienia: http://www.zachowajrownowage.pl/
- Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej https://ncez.pl/zywienie-w-placowkach-edukacyjnych