07 czerwca 2023 r. – Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
07.06.2023
W tym roku hasło przewodnie Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności to „Standardy żywnościowe ratują życie”. Choroby przenoszone przez żywność dotykają co roku 1 na 10 osób na całym świecie, a normy żywnościowe pomagają nam zapewnić, że to, co jemy, jest bezpieczne.
Piąty Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (WFSD) obchodzony 7 czerwca 2023 r. ma zwrócić uwagę i zainspirować do działań pomagających zapobiegać zagrożeniom związanym z żywnością, wykrywać je i zarządzać nimi, przyczyniając się do bezpieczeństwa żywnościowego, zdrowia ludzi, dobrobytu gospodarczego, produkcji rolnej, dostępu do rynku, turystyki i zrównoważonego rozwoju.
Bezpieczeństwo żywności dotyczy nas wszystkich – od producenta do konsumenta
Obecnie żywność jest przetwarzana w większych ilościach i przesyłana na większe odległości niż kiedykolwiek wcześniej. Wszechstronna współpraca i zaangażowanie wszystkich podmiotów w łańcuchu dostaw żywności, a także właściwe zarządzanie i legislacja, są niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
Niebezpieczna żywność wpływa negatywnie na zdrowie i gospodarkę
Według szacunku WHO co roku ponad 600 milionów ludzi choruje, a 420 tysięcy ludzi umiera z powodu żywności skażonej bakteriami, wirusami, pasożytami, toksynami lub chemikaliami. Nikt nie powinien umierać od jedzenia. To są zgony, którym można zapobiec
Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych ustanowiło Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności w 2018 r., aby podnieść świadomość na temat znaczenia bezpieczeństwa żywności. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wspólnie ułatwiają obchody Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności we współpracy z państwami członkowskimi i innymi zainteresowanymi stronami.
Materiały
Przewodnik po Światowym Dniu Bezpieczeństwa Żywności 2023: standardy żywności ratują życie