Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej? Sprawdź zasady!
05.11.2024
Jesteś przedsiębiorcą, usługodawcą i podlegasz kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej?
Sprawdź, czego możesz oczekiwać podczas kontroli.
Jak sprawdzić, czy dana osoba jest uprawniona do przeprowadzenia kontroli
Pracownik Państwowej Inspekcji Sanitarnej podczas przeprowadzania kontroli musi się wylegitymować oraz przedłożyć upoważnienie do przeprowadzenia kontroli wydane przez państwowego powiatowego, granicznego lub wojewódzkiego inspektora sanitarnego, który nadzoruje dany zakład.
Upoważnienie powinno zawierać przynajmniej:
- podstawę prawną – na podstawie jakich przepisów przeprowadzana jest kontrola;
- wskazanie organu, który wydał upoważnienie – najczęściej państwowy powiatowy inspektor sanitarny;
- datę i miejsce wystawienia;
- imię i nazwisko osoby przeprowadzającej kontrolę oraz numer jego legitymacji służbowej;
- zakres kontroli
Jeśli masz wątpliwości związane z tożsamością osoby przeprowadzającej kontrolę, możesz skontaktować się – np. telefonicznie – ze stacją sanitarno-epidemiologiczną, która nadzoruje Twój podmiot. Listę stacji znajdziesz na stronie GIS.
Czy zostanę zawiadomiony o planowanej kontroli
- nie, jeśli kontrola dotyczy bezpieczeństwa żywności (więcej informacji na temat kontroli żywności)
- tak – w innych przypadkach.
Wyjątkami są także sytuacje, kiedy występuje podejrzenie popełnienia przestępstwa lub bezpośrednie zagrożenie:
- życia i zdrowia,
- środowiska naturalnego
- wtedy kontrola może zostać przeprowadzona bez wcześniejszego zawiadomienia.
W jakim terminie będzie przeprowadzona kontrola
Pracownicy inspekcji sanitarnej przeprowadzą kontrolę w terminie 7-30 dni od dnia, gdy otrzymasz zawiadomienie o zamiarze wszczęcia kontroli.
Zawiadomienie musi zawierać m.in.:
- oznaczenie, kto będzie przeprowadzał kontrolę (który wojewódzki, graniczny lub powiatowy inspektor sanitarny),
- wskazanie przedsiębiorcy, u którego będzie przeprowadzona kontrola,
- wskazanie zakresu kontroli,
- imię, nazwisko oraz podpis osoby, która jest upoważniona do zawiadomienia, razem ze wskazaniem jej stanowiska lub funkcji.
Warto pamiętać
Kontrolerzy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nie są uprawnieni do korzystania w ramach kontroli z bezpłatnych usług. Dokumenty uprawniające do przeprowadzenia kontroli zawsze okazują przed jej rozpoczęciem.
Kontrolerzy Inspekcji nigdy nie korzystają z metody polegającej na dokonywaniu zakupów czy skorzystania z usługi w celu sprawdzenia, czy sprzedawcy przestrzegają przepisów sanitarnych (tzw. nabycie sprawdzające) .
W trakcie przeprowadzania kontroli pracownik inspekcji ma prawo wstępu m.in. do zakładów pracy oraz wszystkich pomieszczeń, które wchodzą w ich skład.
Osoba kontrolująca ma prawo:
- pobierać próbki do badań laboratoryjnych,
- żądać pisemnych lub ustnych informacji,
- wzywać i przesłuchiwać osoby,
- żądać okazania dokumentów i udostępniania danych.
Kontrola kończy się sporządzeniem protokołu. Zawiera on m.in., wyniki kontroli, informacje o stwierdzonych nieprawidłowościach, uwagi i zastrzeżenia osób, które uczestniczyły w kontroli, i zalecenia pokontrolne.
Więcej o zasadach przeprowadzania kontroli znajdziesz na stronie biznes.gov.pl
Podstawa prawna
Ustawa z dnia 6 marca 2018 r. Dz.U. 2024 poz. 236
Źródło: GIS