Nowe normy żywieniowe
Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego, swoją działalność wznawiają stołówki w placówkach edukacyjnych. „Środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej”. - § 2. 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154)
Rola i znaczenie norm żywienia
Normy określają jakie ilości energii i składników odżywczych są niezbędne do zaspokojenia potrzeb żywieniowych praktycznie wszystkich zdrowych osób w danej populacji. Spożycie zgodne z wartościami określonymi w normach ma zapobiegać chorobom wynikającym z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernej podaży.
Dieta zgodna z normami ma zapobiegać chorobom wynikającym z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernego spożycia.
Graficzna postać zdrowego żywienia
Zalecenia zdrowego żywienia w sposób prosty i przejrzysty zilustrowano graficznie w postaci talerza pełnego różnorodnych produktów, który symbolizuje zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie. Dodatkowo wokół talerza znajdują się kategorie zaleceń „Jedz mniej”, „Jedz więcej” oraz „Zamieniaj”, w których wymienione zostały poszczególne grupy produktów. W grafice pojawia się również element aktywności fizycznej i potrzeby utrzymania masy ciała w normie.
Talerz zdrowia – załącznik do pobrania
Podsumowując, pomocna w konstruowaniu jadłospisu jest graficzna forma będąca zestawieniem zaleceń żywieniowych. Do tej pory była to Piramida Zdrowego Żywienia. W jej miejsce eksperci z NIZP-PZH zaproponowali Talerz Zdrowia. Nowa grafika w sposób obrazowy i precyzyjny prezentuje, jak należy komponować zdrowe menu.
Autor: Magdalena Wolska, Sekcja Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Materiały
Talerz zdrowiaTalerz_zdrowia.pdf 12.01MB