W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Nowe normy żywieniowe

Na zielonym tle po lewej stronie znajduje się Talerz Zdrowia, po prawej stronie znajduje się jasno zielone ząbkowane pole z napisem Nowe Normy Żywienia. W dolnej części jasno zielonego pola znajduje się logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz napis Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Miechowie.

Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego, swoją działalność wznawiają stołówki w placówkach edukacyjnych. „Środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające  z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej”.  - § 2. 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154)

Rola i znaczenie norm żywienia

Normy określają jakie ilości energii i składników odżywczych są niezbędne do zaspokojenia potrzeb żywieniowych praktycznie wszystkich zdrowych osób w danej populacji. Spożycie zgodne z wartościami określonymi w normach ma zapobiegać chorobom wynikającym z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernej podaży.

Dieta zgodna z normami ma zapobiegać chorobom wynikającym z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernego spożycia.

Graficzna postać zdrowego żywienia

Zalecenia zdrowego żywienia w sposób prosty i przejrzysty zilustrowano graficznie w postaci talerza pełnego różnorodnych produktów, który symbolizuje zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie. Dodatkowo wokół talerza znajdują się kategorie zaleceń „Jedz mniej”, „Jedz więcej” oraz „Zamieniaj”, w których wymienione zostały poszczególne grupy produktów. W grafice pojawia się również element aktywności fizycznej i potrzeby utrzymania masy ciała w normie.

Talerz zdrowia – załącznik do pobrania

Podsumowując, pomocna w konstruowaniu jadłospisu jest graficzna forma będąca zestawieniem zaleceń żywieniowych. Do tej pory była to Piramida Zdrowego Żywienia. W jej miejsce eksperci z NIZP-PZH zaproponowali Talerz Zdrowia. Nowa grafika w sposób obrazowy i precyzyjny prezentuje, jak należy komponować zdrowe menu.

 

Autor: Magdalena Wolska, Sekcja Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Materiały

Talerz zdrowia
Talerz​_zdrowia.pdf 12.01MB
{"register":{"columns":[]}}