W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Prawidłowe obchodzenie się z żywnością #Safe2EatEU

20.08.2024

Należy pamiętać o kilku praktycznych zasadach, które koncentrują się na utrzymywaniu wszystkiego w czystości, odpowiednim przechowywaniu i dokładnym gotowaniu żywności. Ważne jest również, aby rozdzielać żywność przyrządzoną od tej surowej.

Krojone pomidory, koperek oraz sałata na desce

Istnieje wiele praktycznych kroków, które możemy podjąć w domu, aby właściwie przechowywać i przygotowywać żywność. Poznając kilka podstawowych zasad i stosując je w kuchni, możemy chronić siebie i naszych bliskich przed chorobami przenoszonymi przez żywność.

Światowa Organizacja Zdrowia opracowała bardzo przydatną listę kontrolną:

  1. Utrzymuj czystość:
  • Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania.
  • Myj ręce po wyjściu z toalety.
  • Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności.
  • Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
  1. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej:
  • Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
  • Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
  • Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.
  1. Gotuj dokładnie:
  • Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
  • Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe.
  • Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
  1. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze:
  • Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny.
  • Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C).
  • Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem.
  • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
  • Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych).
  1. Używaj bezpiecznej wody i żywności:
  • Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się bezpieczna.
  • Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
  • Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
  • Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo.
  • Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.

Celem #Safe2EatEU jest zwiększanie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności w Europie. Kampania ma też pomagać w zrozumieniu, jak podejmować świadome decyzje dotyczące tego, jaką żywność kupować, spożywać oraz z jakich produktów spożywczych korzystać w bezpieczny i zdrowy sposób każdego dnia.

{"register":{"columns":[]}}