Prawidłowe obchodzenie się z żywnością #Safe2EatEU
20.08.2024
Należy pamiętać o kilku praktycznych zasadach, które koncentrują się na utrzymywaniu wszystkiego w czystości, odpowiednim przechowywaniu i dokładnym gotowaniu żywności. Ważne jest również, aby rozdzielać żywność przyrządzoną od tej surowej.
Istnieje wiele praktycznych kroków, które możemy podjąć w domu, aby właściwie przechowywać i przygotowywać żywność. Poznając kilka podstawowych zasad i stosując je w kuchni, możemy chronić siebie i naszych bliskich przed chorobami przenoszonymi przez żywność.
Światowa Organizacja Zdrowia opracowała bardzo przydatną listę kontrolną:
- Utrzymuj czystość:
- Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania.
- Myj ręce po wyjściu z toalety.
- Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności.
- Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
- Oddzielaj żywność surową od ugotowanej:
- Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
- Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
- Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.
- Gotuj dokładnie:
- Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
- Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe.
- Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
- Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze:
- Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny.
- Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C).
- Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem.
- Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
- Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych).
- Używaj bezpiecznej wody i żywności:
- Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się bezpieczna.
- Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
- Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
- Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo.
- Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.
Celem #Safe2EatEU jest zwiększanie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności w Europie. Kampania ma też pomagać w zrozumieniu, jak podejmować świadome decyzje dotyczące tego, jaką żywność kupować, spożywać oraz z jakich produktów spożywczych korzystać w bezpieczny i zdrowy sposób każdego dnia.